Mediona busca ser referent dels vins d’altura amb el COTA

05/04/2019 - 12:46h

16 cellers productors s’uneixen per promocionar els vins elaborats amb raïm de vinyes de més de 500 metres 

De vins se’n produeixen molts, i cada vegada de més diferents. Aconseguir que cada producte tingui personalitat pròpia ha esdevingut una de les obsessions de la majoria dels elaboradors, que busquen trobar el seu lloc en un sector cada vegada més globalitzat. Els darrers anys una de les tendències que ha agafat més embranzida és la dels vins d’altura. Productes que neixen de vinyes ubicades a més de 500 metres d’altura, i que tenen unes característiques que els fan realment especials.

Al Penedès una de les zones on més vins d’aquest tipus s’elaboren és Mediona. Conscients del potencial que tenen en aquesta matèria, un grup de tres joves elaboradors medionencs s’ha unit a l’Ajuntament per crear el que serà el primer festival de vins d’altura al territori: el COTA. La mostra, concebuda com una activitat global, s’ha programat pel 20 d’abril a la Masia la Torreta (Cases Noves de Can Pardo) i reunirà 16 productors, 14 dels quals són catalans i dos d’Aragó. El Penedès hi serà representat amb 9 companyies.

Tal com han explicat els organitzadors del COTA l’activitat vol fugir del tradicional format de les mostres vinícoles, i assimilar-se més al d’un festival. Per això han creat l’anomenat Bonoví que per un preu de 15 euros permetrà fer una microdegustació de cada un dels 16 cellers que seran presents a l’acte. “El que passa a moltes mostres és que la gent va directe als cellers coneguts i la resta es queden una mica penjats. Amb el Bonoví aconseguim que els visitants passin per totes les empreses i coneguin el que fan”, ha explicat Patrícia de Golferichs, responsable de comunicació del COTA.

El preu del Bonoví inclourà una copa Riedel per fer les degustacions, i l’accés a totes les activitats complementàries que s’han programat en el marc del festival. Una vegada s’hagin tastat tots els vins, es podran demanar copes directament als cellers a un preu d’entre 2 i 4 euros o una ampolla de vi per compartir amb amics i familiars. El tiquet ja es pot adquirir anticipadament al web cotavins.cat.

Altres protagonistes
A més del vi, un dels principals reclams del COTA serà la música. El festival, que s’allargarà de les 12 del migdia a les 11 de la nit, inclourà les actuacions de destacats artistes del panorama musical català, com la cantautora Paula Valls (17.30 h), cap de cartell de la proposta. També hi actuaran Roger Argemí, els Crom Acústics i el DJ Missbehaving, que serà protagonista del Cotafest, una sessió amb diversos estils musicals que tancarà la jornada.

La gastronomia també serà present a la mostra de la mà de diversos restauradors, amb una oferta variada per a tota la família. A més, s’han organitzat tres tastos conduïts pel sommelier Xavier Viles, un dels organitzadors del COTA. Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del certamen.

Va ser el mateix Viles qui, en la presentació del COTA, va apuntar que el festival neix amb l’objectiu de “ser una referència a Catalunya i, perquè no, més enllà”, i va destacar que els vins d’altura estan de moda. El sommelier va remarcar que no només és el canvi climàtic allò que ha fet repuntar aquest tipus de productes, sinó que “la gent s’ha aficionat a les coses que expressen els vins”.

L’alcalde de Mediona, Servand Casas, també va destacar la importància del festival, que va dir reuneix “qualitat, importància i, espero, també continuïtat”.

També et pot interessar

Comentaris