Grups ecologistes consideraran nul·la la requalificació dels Masots de la Bisbal del Penedès

La zona de les Planes del Vent (Foto: Ajuntament de la Bisbal del Penedès)
12/03/2025 - 17:05h

Afirmen que acudiran a l’Oficina Antifrau de Catalunya en cas que dilluns s’aprovi una modificació de les Normes Subsidiàries per fer possible el polígon de les Planes del Vent.

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), conjuntament amb el GEVEN, Bosc Verd-EdC, Unió de Pagesos, Salvem Els Masots, SOM Penedès i Som Lo Que Sembrem, han presentat un escrit d’al·legacions davant el ple municipal de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès per tal que declari la nul·litat de ple dret de l’expedient de requalificació del paratge dels Masots, on es preveu ubicar el polígon logístic de les Planes del Vent, degut a l'”existència de greus irregularitats” en la tramitació de l’expedient i la possible prevaricació urbanística de l’equip de govern (Compromís amb la Bisbal i PSC).

S’espera que el ple bisbalenc de caràcter ordinari, previst per dilluns que ve, dia 17, a les 18 h, resolgui la suposada situació irregular de l’alcaldessa, Agnès Ferré, i la regidora i primera tinent d’alcalde, Judith Vidal, per possible “conflicte d’interessos” a l’hora de votar una modificació de les Normes Subsidiàries bisbalenques que han de fer possible la contrucció del polígon.

Segons expliquen en un comunicat de premsa conjunt, en primer lloc, les entitats ecologistes al·leguen que el “projecte és d’interès purament privat, d’origen especulatiu”, i que l’Ajuntament l’està tramitant en contra del que estableix la llei d’urbanisme catalana, que prohibeix la iniciativa privada de les modificacions de planejament, per tal d’evitar casos d’especulació urbanística a iniciativa privada, com és el cas dels Masots.

En segon lloc, les entitats ecologistes han impugnat la forma a través de la qual l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès pretén aprovar aquesta requalificació, que és mitjançant la simple modificació puntual de les Normes Subsidiàries de l’any 1984. L’escrit argumenta que s’està vulnerant de forma flagrant el que estableix l’article 95.5 de la llei d’urbanisme, ja que la zona que es pretén requalificar supera àmpliament el 20% de la suma del sòl urbà i urbanitzable del municipi.

A més, tal i com ja va informar la Generalitat en l’informe aprovat per la Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès el 5 de juliol de 2024, els grups afirmen que aquesta modificació representa una alteració del model urbanístic i territorial previst pel planejament vigent, i, per tant, requereix l’aprovació d’un nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal.

En tercer lloc argumenten que aquesta proposta “no compleix amb el principi de desenvolupament territorial i urbà sostenible que regula la llei del sòl estatal i la llei d’urbanisme catalana”. Aquest macroprojecte -asseguren- “suposa una agressió a l’equilibri mediambiental i econòmic del municipi, ja que acabarà amb l’activitat agrària del paratge dels Masots, a més de ser un projecte logístic que no justifica ni la reducció de l’atur, ni la millora en les expectatives de renda del municipi, de qualitat en l’ocupació, ni molt menys en la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics del municipi.

En un quart punt de l’esmentat comunicat dels grups ecologistes, apunten que l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès “pretén aprovar inicialment una modificació de planejament incomplint el que diu l’informe aprovat per la Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès en la sessió de 5 de juliol de 2024. Aquesta altra vulneració també implicaria la nul·litat de ple dret de l’expedient, per mantenir greus incoherències amb el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona vigent, i contravenir la planificació territorial de caràcter superior”.

L’informe de la Comissió Territorial, remarquen els esmentats grups, “afirma que l’extensió màxima que preveu el Pla Territorial ja ha estat esgotada pels sectors de planejament pendents de desenvolupament que preveu les Normes Subsidiàries”. “En aquest sentit, informa que cal prioritzar el desenvolupament d’aquests sectors, i en qualsevol cas, adequar-ne la superfície a l’extensió màxima de 11,02 hectàrees que estableix el Pla Territorial. Per tant, la Comissió Territorial ja ha advertit que aquesta nova delimitació d’un sector al paratge dels Masots, excedeix les previsions del Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona”. 

Recusar l’alcaldessa i la primera tinent d’alcalde

En relació a la sol·licitud de recusació presentada pel partit de l’oposició La Bisbal Decideix, les entitats esmentades reclamen al ple municipal bisbalenc que aprovi la recusació de l’alcaldessa, Agnès Ferré i de la regidora i primera tinent d’alcalde, Judith Vidal. Pel que fa a l’alcaldessa, els ecologistes recorden que “ella mateixa ha manifestat públicament que té un familiar directe afectat per la requalificació, per tenir una propietat en aquell sector, per petita que sigui; i per tant tenia el deure d’abstenir-se en aquest expedient i té el deure d’abstenir-se en la votació del ple”.

Pel que fa a la regidora Judith Vidal, els grups ecologistes destaquen que “ha manifestat que té antecedents vinculats als Masots; per tant, no és aliena als interessos que l’empresa promotora té en aquesta requalificació urbanística”.

“En resum, les dues regidores han incomplert el deure d’imparcialitat i objectivitat al que es deuen, i estan actuant al marge del Codi ètic i de conducta dels càrrecs electes aprovat per l’Ajuntament de la Bisbal, a més de ser un comportament contrari a la normativa vigent d’abstencions i conflictes d’interès”, es diu també en l’esmentat comunicat de premsa.

A la nota pública dels grups ecologistes es conclou que “d’acord amb el que regula el Reglament d’Organització Municipal (ROM) de l’Ajuntament de la Bisbal (article 64 paràgraf sisè), en cas que les regidores que tenen en deure d’abstenir-se votessin en aquest acord de ple, “comportarà la nul·litat dels acords adoptats quan la participació hagi estat determinant en l’adopció dels dits acords”, ja que els grups esgrimeixen que existiria un vici en la votació del ple per tenir un interès indirecte, d’un familiar o parent proper, en aquesta requalificació urbanística.

Per acabar, els grups ecologistes apunten a l’existència d’una relació de connivència entre l’equip de govern liderat per l’alcaldessa Agnès Ferré, i l’empresa promotora del macroprojecte logístic, CODELFE, per afavorir la tramitació i aprovació d’aquest projecte d’especulació urbanística.

A l’Oficina Antifrau

Els grups consideren que les dues regidores regidores bisbalenques no són alienes als interessos que té l’empresa promotora en la requalificació d’aquests terrenys, d’acord amb les manifestacions públiques i posicionaments que han realitzat al llarg d’aquests anys. Per això, les entitats ecologistes adverteixen en l’escrit que, en cas que l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès aprovi inicialment la modificació puntual de les Normes Subsidiàries, presentaran una denúncia a l’Oficina Antifrau de Catalunya, per tal que s’investiguin les irregularitats i il·legalitats de l’expedient, i, si s’escau, s’atribueixin les responsabilitats als funcionaris que hagin informat favorablement a l’expedient, i als càrrecs electes que l’hagin dirigit i que hi hagin votat a favor, la qual podria ser inclòs dins el delicte de prevaricació urbanística.

Les entitats també reclamen a l’Ajuntament bisbalenc que, per respecte al principi democràtic, tingui en compte el resultat obtingut de la consulta popular celebrada el dia 1 de setembre de 2024, en què “la gran majoria de la població afectada va rebutjar aquesta aberració urbanística”.

Finalment, al comunicat de premsa els grups ecologistes demanen que l’”Ajuntament desisteixi d’aquest procediment, el declari contrari a l’interès general, i l’arxivi”.

Venda de terrenys d’un familiar de la regidora Vidal

El grup de la Bisbal Decideix, que va presentar un recurs sobre la possible aprovació inicial de la modificació de les NNSS de la Bisbal del Penedès, ha recordat que el suposat percentatge d’un 0,01% dels terrenys on s’ha de fer el polígon serien d’un parent de l’alcaldessa “és fals en la base de 74 ha i d’acord amb la documentació cadastral i registral lliurada a l’Ajuntament”.

I el cas de la tinent d’alcalde, el grup bisbalenc diu que el propi Ajuntament de la Bisbal del Penedès, en el procés de recusació, ha documentat que des de 2018 el familiar directe de la tinent d’alcalde ja no és propietari de la finca. “De fet, el febrer 2022 un dels arguments de l’Ajuntament per impulsar el projecte va ser que els promotors ja tenien (ja havien comprat) el 55%, és a dir la majoria, de les terres a requalificar. És a dir feia anys que els promotors compraven terres a la zona dels Masots”, remarca el grup de l’oposició.

Per la Bisbal Decideix, segons apunta en una altra nota de premsa, “és completament necessari que en el cas de la tinent d’alcade s’informi sobre qui va ser-ne el comprador i quin va ser-ne el context per tal de fer complir la legalitat i poder avaluar amb rigor i resoldre finalment sobre del deure d’abstenció en cas de conflicte d’interès segons els articles 19 i 23 de la Llei 40/2015”.

També et pot interessar

Comentaris

1336