El vilafranquí Fèlix Mestre Rius lidera el procés de revalorització del sector del pa a nivell estatal


Es el nou president dela confederació Ceoppan
El flequer vilafranquí Fèlix Mestre Rius és, des de fa poc més de tres mesos, el nou president de la Confederación Española de Panadería, Pastelería, Bollería y Afines (Ceoppan), una entitat que vetlla per un sector a la recerca de revalorar-se i adquirir un tret distintiu de prestigi.
Fèlix Mestre forma part de la quarta generació d’una família vinculada des de fa més d’un segle al món del pa a Vilafranca. Des de la seva nova posició, Mestre s’ha marcat diferents objectius, que passen per millorar, entre d’altres, la formació professional del sector o adaptar la jornada laboral per aconseguir atraure nous treballadors: “Hem de buscar una oferta laboral més creativa, si no no trobarem relleu generacional”.
Amb tot, un dels seus objectius de base és “dignificar el sector. Si la cuina ho ha aconseguit, nosaltres també ho podem fer”, assenyala. “El pa també és un art, però ens falten figures que ens facin de referent i ens representin. Seria una gran notícia trobar una persona amb carisma i projecció, un Ferran Adrià del món del pa”.
Recuperar vendes
Mestre també vol tractar de revertir la tendència dels últims anys d’una certa “demonització” del pa. S’han perdut vendes en l’àmbit estatal, sobretot per una tendència creixent a posar més de manifest els desavantatges que no pas els beneficis d’aquest producte. “El pa és un gran aliment i sempre ho ha estat”.
Es mostra crític amb la proliferació dels forns degustació, “que no són més que cafeteries encobertes. Estan de moda perquè són fàcils de posar en marxa. Per a una cafeteria no necessites tenir sortides de fum, per exemple, i qualsevol local serveix. Si vols un bon producte relacionat amb el pa o la pastisseria, has d’anar a una fleca autèntica”.