“Estem desgastats”
La Policia Local de Vilafranca lamenta les condicions de treball però aplaudeix l’aprovació del complement de productivitat al darrer ple
La Policia Local de Vilafranca passa per una situació delicada. Actualment hi ha 56 agents operatius (més 3 que estan a l’acadèmia de policia) dels 73 que estan pressupostats. A la falta evident de personal s’hi afegeix l’envelliment de la plantilla i la fuga d’efectius, que prefereixen marxar a municipis on la policia treballa amb condicions més favorables, tant pel que fa a sou com hores a extres o conciliació. A Vilafranca tot això és gairebé impossible. Fonts policials expliquen: “Podem treballar 8 o 9 dies seguits en torns rotatoris de matí tarda i nit” i pot passar que en els dies de festa que tenen s’hagin de fer hores extra per cobrir els torns.
Per tot plegat, asseguren que estan “desgastats”, ja que, a més de les atribucions específiques de la Policia Local, “a vegades també fem feina que correspon als Mossos, que només disposen d’entre 2 i 3 patrulles per torn per a tot el Penedès”.
Aquesta situació, que diuen que no és d’ara sinó heretada de mandats anteriors, ha generat malestar dins del cos. La mala maror es va agreujar amb la convocatòria fallida que havia de dotar de 9 agents més a la plantilla aquest estiu i que per diversos errors es va haver de repetir i fins al mes de febrer no es tancarà la nova convocatòria. Aquesta va ser la gota que va fer vessar el got i la Policia Local es va plantar, quan el 22 de juliol es va negar a fer més hores extra. “Va ser un crit de socors, la situació delinqüencial va empitjorant i el darrer any ens han marxat una desena d’agents. S’havia de fer alguna cosa”, detallen.
La promesa del regidor de Seguretat Ciutadana, Ramon Zaballa, de millorar les condicions laborals a la Policia Local va suavitzar la situació i des del 31 d’octubre es tornen a fer hores extra.
Per als representants policials, l’aprovació del complement de productivitat “no és una compensació, sinó un acte de justícia amb la feina que fem”. Estan convençuts que Vilafranca té una Policia Local “potent”, però “no es pot tenir una policia prèmium a preu de servei bàsic”. Amb tot, asseguren que l’actual equip de govern ha actuat bé, “ha intentat solucionar el problema com ha pogut, però potser s’ha retardat massa”.
El ple de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar aquest dimarts un complement de productivitat especial per a la Policia Local, un sistema per retribuir l’activitat extraordinària de tot el personal adscrit i incentivar-ne el rendiment en funció de l’assoliment d’objectius. D’aquesta manera, es garanteix la resposta eficaç a les necessitats de seguretat i, de retruc, es millora la seguretat a Vilafranca, segons va argumentar el regidor de Seguretat Ciutadana, Ramon Zaballa.
Aquesta és la fórmula que l’equip de govern ha consensuat amb la Junta de Personal de l’Ajuntament i que representarà un cost, aplicat gradualment, del voltant de 600.000 euros al final de la implementació, d’aquí a dos anys, segons s’ha informat des de la representació dels funcionaris de l’Ajuntament.
L’aprovació va generar dubtes en alguns grups, com ara la CUP, que hi va votar en contra i considera que “no és la millor mesura per millorar les condicions laborals dels treballadors” . Aposta, en canvi, per la negociació del conveni coŀlectiu per a tots els treballadors de l’Ajuntament.
ERC, tot i votar a favor, veu que la mesura és “un pegat” que “arriba in extremis, fruit del desgavell amb què es gestionen els recursos humans a l’Ajuntament”, i Junts, que s’hi va abstenir, vol saber “com l’equip de govern pensa implementar la mesura” i fer front a l’increment econòmic que implica. VeC va demanar que la millora es faci extensiva a altres treballadors vinculats a l’Ajuntament, com ara les cuidadores del Ricard Fortuny.