“La colla està bé, estem motivats, sortim del pessimisme perquè anem a totes”
El cap de colla dels verds, Àngel Grau, fa una crida a la col·laboració de Vilafranca i comarca per guanyar el Concurs
A 10 dies per al Concurs, els Castellers de Vilafranca estan convençuts que l’actuació guanyadora passa per completar els dos castells de 10 més el 9 de 9 amb folre. Aquest és el programa que van anunciar fa mesos i que es manté inalterable. El cap de colla, Àngel Grau, va recordar ahir el full de ruta previst, tot i que, si en algun moment les coses no surten com estava previst, els Verds disposen d’un fons d’armari de gamma extra prou extens com per agafar la davantera al Concurs. En qualsevol cas, el missatge cap a la colla i l’afició és clar: “Estem bé, estem motivats, sortim d’aquest pessimisme perquè anem a totes”.
Anar a totes també vol dir que si els plans es veuen alterats, la colla ha d’estar preparada per encarar altres construccions, de manera que “la gent ha de tenir la ment oberta i estar disposada a un canvi d’estratègia en qualsevol moment”. Descarregar el 3d10 amb folre i manilles de sortida és el pla, però Grau té clar que el Concurs és una jornada “en què l’estratègia és molt important i haurem de llegir molt bé què passa a la plaça, com tenim la colla i la canalla”. Per això es continua treballant castells com el 4 i el 3 de 9 amb folre i agulla, el 5d9 amb folre, la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8fm. Aquest ventall inclou també els castells nets, que “semblava que no els teníem a lloc, però els darrers assajos s’estan posant molt bé”. Amb tot, no veu els Castellers de Vilafranca com a favorits i està segur que les colles de Valls i la Jove de Tarragona apretaran de valent.
Per guanyar a Tarragona, la colla preveu mobilitzar un miler d’efectius el dia 6 d’octubre i assenyala els assajos que queden com elements indispensables per materialitzar a l’arena de Tarragona tot el que s’ha estat treballant. La tècnica té clar que el pati de Cal Figarot ha de quedar petit durant els darrers assajos i per aconseguir-ho caldrà reunir entre 500 i 600 persones per fer bones proves.
Tot i l’ambient mig enrarit que van deixar entre les colles capdavanteres les actuacions per Sant Fèlix i del Primer Diumenge de festes a Tarragona, Grau fa una crida a la calma: “Les colles necessitem un punt de confiança, estem fent bé la feina, hem de ser positius. Jo crec que el Concurs serà espectacular per tots i un punt d’inflexió que portarà a un gran final de temporada”. La necessitat de recuperar l’ànim a nivell global ha empès els Castellers de Vilafranca a dissenyar una campanya que sota el lema “El Concurs t’espera… Amunt!”, segueix la línia traçada durant tota la temporada amb el ciclisme com a eix central.
Els darrers assajos i el dia del Concurs els verds comptaran amb el suport d’un grup de 68 govindes, que faran estada a Vilafranca de l’1 al 7 d’octubre. La particularitat d’enguany és que la delegació serà mixta, un fet gens habitual, que permetrà veure per primer cop una actuació amb homes i dones en una mateixa construcció.
El calendari d’assajos a partir d’ara i fins al dia del Concurs comença aquest divendres a les 21.30h i continua el dimecres, 2 d’octubre, a les 20.30h, per acabar amb l’assaig especial del 4 d’octubre a les 21.30h, amb sopar final.
Samarretes i polseres
Pel que fa a l’afició que vulgui donar un cop de mà el dia del Concurs, a l’assaig del 2 d’octubre es repartiran les samarretes per accedir a la plaça amb la colla. Només en tindrà qui hagi respost el formulari que hi ha a la web o al QR dels cartells i fulletons que es repartiran. Enguany, l’organització del Concurs ha determinat que les persones que entren amb la samarreta de la colla obligatòriament hauran de portar també una polsera identificativa, una mesura de control per saber quantes persones porten les colles a plaça. En el cas dels verds, se n’han demanat 800. Quant a les entrades, la colla ha rebut al voltant de 400 sol·licituds, que no s’han pogut satisfer totes ja que l’organització només posa 100 entrades a disposició de les quatre primeres colles classificades.
D’altra banda, aquest diumenge es farà la diada de Sant Miquel, que començarà a les 11 del matí amb la participació també dels Moixiganguers d’Igualada i els Sagals d’Osona. Aquesta actuació servirà per acabar de perfeccionar les construccions i fer proves. Amb tot, Àngel Grau no descarta que es pugui veure algun gamma extra, en funció de la gent a plaça.