36 propostes passen a la votació popular dels pressupostos participatius de Calafell per a 2025
Aquest dilluns comença la votació, que estarà oberta fins al proper 4 d’octubre.
Un total de 36 propostes han passat a la fase final dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Calafell per a 2025. És a dir, la votació popular, que ha començat aquest dilluns, 9 de setembre, a les 9 del matí, i restarà oberta fins al 4 d’octubre, a les 2 de la tarda.
Serà mitjançant la plataforma electrònica Decidim Calafell, però a més hi haurà punts presencials de suport per a les persones que no tinguin accés a Internet o dificultat per a moure’s en entorns digitals.
El Consell Ciutadà, principal òrgan de participació de l’Ajuntament, va validar el 3 de setembre definitivament les propostes que havien superat la fase de viabilitat tècnica, legal i econòmica, realitzada aquest estiu pels serveis municipals.
S’havien presentat 64 propostes, 55 referides a l’espai públic i 9, a projectes socials. Les que han quedat fora no complien els requisits de la convocatòria. Alguna proposta serà estudiada pel seu possible interés, malgrat no complir en aquest procés participatiu. Finalment, hi havia propostes coincidents que s’han fusionat en una i propostes que s’han transaccionat amb els seus promotors per a trobar una millor solució.
La votació popular
Recordem que poden votar les persones majors de 16 anys que estiguin empadronades al municipi. Les propostes poden consultar-se en una pàgina específica del Decidim Calafell.
El total sotmès a votació puja 500.000 euros, com anteriorment, però enguany hi ha un canvi important: les idees presentades han de poder materialitzar-se dins del mateix any. Això implica un import econòmic inferior, que pugui materialitzar-se mitjançant un contracte menor.
D’acord amb aquest model, tiraran endavant fins a 5 propostes que impliquin obres, amb un import màxim individual de 45.000 euros més IVA, i 3 propostes d’interès general sense obres, amb una despesa màxima de 18.000 euros cadascuna
La tinent d’alcalde de Govern Obert, Helena Rubio, explica: “Aquest sistema ‘obliga’ a anar a coses més concretes, a anar el detall. Però el nombre de propostes és molt alt i la ciutadania ens ha demostrat que ho ha entés i donat un nou exemple de la seva capacitat d’aportar idees”.
Votació presencial
L’àrea de Govern Obert de l’Ajuntament de Calafell posa diversos recursos a disposició de la ciutadania que no tingui connexió a Internet o no estigui avesada a fer servir plataformes electròniques de participació. Aquestes persones poden anar, de dilluns a divendres i de 10 a 13 hores, al centre cívic Cinema Iris, la biblioteca Casa Nova de Segur o la biblioteca Ventura Gassol. Hi trobaran equip informàtic amb connexió i suport humà per votar i també per registrar-se, si és el cas.
També hi haurà carpes a diferents indrets on la ciutadania podrà acostar-s’hi a emetre el seu vot, mitjançant una tauleta electrònica que hi haurà disponible. Les carpes estaran als mercadals setmanals i a diversos barris i urbanitzacions. El calendari i horari es farà públic en breu.
La incorporació de les propostes que resultin guanyadores al pressupost municipal per a 2025 es farà, en principi, durant el mes d’octubre d’aquest 2024.