Canvis en l’ordre d’actuació de lluïment dels balls el dia 31 deixen els versos dels diables per al final

22/08/2024 - 15:08h

Actuaran just abans dels Falcons i la diada castellera de Sant Ramon

El Consell de la Festa Major de Vilafranca ha pres l’acord que el 31 d’agost els balls facin l’entrada a plaça en cercavila, l’un darrera l’altre i sense anunci de megafonia de manera que l’actuació de lluïment es pugui iniciar a les 11.45 h.  Aquest és un dels diversos canvis que es podran veure enguany el dia de Sant Ramon, entre els que destaca canviar l’ordre de l’actuació de lluïment dels balls. Així, les colles que porten peces, del Drac a les Cotonines, seran les primeres a actuar com fins ara però, tot seguit, es farà el sainet del Ball d’en Serrallonga. A continuació faran el seu lluïment Panderetes, Pastorets i Cercolets i donaran pas al versos del Ball de les Gitanes. Tot seguit actuarà el Ball Pla, Figuetaires, Bastoners i Panderos i tancarà l’actuació de lluïment el Ball de Diables amb el ball parlat i els versos. 


La previsió és que l’actuació de lluïment dels balls finalitzi a les 14.30h, hora que començarà l’actuació dels Falcons fins les 15h. Per tant, la diada castellera de Sant Ramon es farà de 15 a 16h en un format d’actuació a l’antiga.

D’altra banda, el Ball de l’Àliga i el Ball de Panderos han demanat al Consell de la Festa Major per incorporar i recuperar, respectivament, noves coreografies al seu repertori. 
En el cas del Ball de l’Àliga es tracta d’una coreografia de cercavila pensada per avançar a les cercaviles i processons. A nivell musical, la peça escollida i consensuada amb el Consell de la Festa Major i la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca, es tracta del Xirongo, música que compartirà amb el Ball Pla encara que en el cas de l’Àliga amb un arranjament diferent. 
El Ball de Panderos recuperarà la coreografia de l’Estrella, un ball que s’havia perdut i que es pot executar parat o parcialment en moviment per poder avançar. El Consell ha donat llum verda a la recuperació d’una coreografia perduda donant prioritat a la recuperació del patrimoni. A nivell musical, el ball de l’Estrella es balla amb la mateixa música d’altres peces del repertori del Ball de Panderos. 

En un altre sentit, fruit d’un treball conjunt entre els Amics del Drac i la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca s’ha treballat en la millora de l’acompanyament musical del Drac per establir una formació musical fidel a la historiografia, partint d’una cobla de flabiols i afegint un vent-metall per fer els baixos. Per altra banda s’ha treballat per definir un repertori de partitures d’arrel penedesenca.
El canvi també contempla que la Coordinadora de Música Tradicional a partir d’ara assumeixi la contractació de l’acompanyament musical del drac com la resta del seguici festiu. 
Per part de la colla, s’ha demanat que en moment emblemàtics de la festa com les entrades a plaça es toqui la peça també més emblemàtica del repertori del drac: la Dansa del Foc. 

També et pot interessar

Comentaris