La 17a Trobada de Dones d’Empresa exhibeix l’emprenedoria femenina
El premi de la Dona d’Empresa 2024 reconeix unànimement el vessant professional de Maria Torra.
El col·lectiu Dones d’Empresa de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) va celebrar divendres, a la Masia Vilanoveta de Sant Pere de Ribes (Garraf), la 17a Trobada de Dones d’Empresa, la cita anual on el col·lectiu de dones empresàries del Garraf i el Penedès posa en valor la dona en l’àmbit emprenedor.
L’acte, al qual van participar més d’un centenar d’assistents, va comptar amb la presència de Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunyam acompanyada per personal del seu equip com Montserrat Pineda, secretària de la conselleria d’Igualtat i Feminismes i Glòria Clota, directora territorial de la conselleria al Penedès. Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes, va delegar en la regidora de Desenvolupament Econòmic, Ana Herrera, el paper de representació del municipi amfitrió de la vetllada.
L’acte va tenir un primer moment de xarxa empresarial on les assistents van poder conèixer i presentar la seva activitat en una dinàmica distesa. Una vegada a l’interior de la carpa, els parlaments de benvinguda van anar a càrrec de la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras i Elena Trilla, representant del grup impulsor i representant del col·lectiu de Dones durant l’acte.
En el seu discurs, Neus Lloveras va agrair la presència institucional a la trobada i va destacar la importància de tenir una conselleria d’Igualtat i Feminismes per lluitar contra les desigualtats de gènere. A més, va reivindicar la tasca de visibilització que realitza el col·lectiu de dones de la FEGP i va fer una crida a continuar legislant a favor de la igualtat i a canviar la mentalitat des de l’educació. “Encara avui en dia hi ha un percentatge molt alt d’estudiants universitàries i, en canvi, hi ha poques dones en l’àmbit directiu”.
“Legislar en matèria d’igualtat no és suficient, cal trencar estereotips des de l’educació per acabar trencant les barreres laborals”, va afegir la presidenta de la FEGP, que també va destacar la trajectòria de dues de les dones presents a la trobada; per una banda, l’homenatjada Pilar Garcia, fins fa pocs mesos directora del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i, per altra, Marisa Zaragozá, recentment reelegida com a directora de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú. “Aquest vespre ens acompanyen dues grans dones al capdavant de dues grans institucions, són un exemple de lideratge femení al nostre territori”.
En la seva intervenció, Elena Trilla, va fer esment al fet que cada vegada hi ha més dones que decideixen emprendre malgrat les dificultats. “Les dones són una força creixent, però encara existeixen barreres socials i culturals, desigualtats salarials i dificultats per accedir al finançament”. Trilla va reivindicar la feina del col·lectiu Dones d’Empresa, fa valdre el talent de les dones en el món empresarial. “És hora de canviar la mentalitat i les nostres creences. Les dones som perfectament capaces de liderar qualsevol projecte si creiem en nosaltres”.
Convidada d’honor
Va ser Trilla qui va donar la benvinguda a la convidada d’honor, Meritxell Calvo. L’actriu revelació del moment va agrair al col·lectiu la seva invitació a la trobada i va explicar que ella és també una dona d’empresa i que ha treballat molt dur per crear una marca pròpia i fer realitat la seva vocació. “L’èxit no és ser mundialment coneguda, sinó poder viure de la meva professió i atrevir-me a ser la persona que volia arribar a ser”, va explicar.
En la vetllada es va donar visibilitat la iniciativa Leucos, un projecte social liderat per la vilanovina Íngrid Martín que, des dels 10 anys, va assolir el paper d’emprenedora per fer front a la seva malaltia i va desenvolupar la idea de vendre insígnies solidàries per recaptar diners per la investigació contra el càncer. Les assistents van tenir l’oportunitat de comprar els Leucos i participar en un sorteig de magnífics regals. En total es van aconseguir recaptar 900 € que aniran destinats a la investigació a través de la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villaveccia.
En els parlaments institucionals, entre d’altres, la consellera Tània Verge va destacar la importància d’aquests actes perquè ajuden a teixir xarxa, a trobar referents femenins i a transformar l’imaginari col·lectiu. La consellera va posar en valor les polítiques feministes que s’han posat en marxa en els darrers anys i va apostar per continuar aplicant una mirada femenina també dins l’àmbit empresarial. “Encara queda molta feina per fer. Teixir xarxes és un concepte molt feminista, si ens organitzem, cada vegada aconseguirem tenir més força”.
Verge també va aprofitar l’ocasió per fer una crida als homes perquè esdevinguin referents per als més joves i se sumin a transformar la societat. La consellera va finalitzar la seva intervenció amb un brindis a favor de la lluita feminista i de Dones d’Empresa.
Premi a Maria Torra
Un dels moments més emotius de la nit va ser l’homenatge a Pilar Garcia en la seva jubilació, i com a reconeixement per haver liderat exitosament un projecte en un àmbit tradicionalment masculí. Pilar Garcia ha estat al capdavant del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú durant més de 25 anys i l’ha transformat en un equipament museístic de referència a tot Catalunya. Garcia, visiblement emocionada, va agrair el reconeixement i va parlar de la seva trajectòria on no hi havia cap referent femení fins a la seva arribada.
“Vaig aconseguir crear el museu de trens més bonic del món amb una dedicació absoluta, aplicant la meva intuïció i sensibilitat”. “Fa 26 anys vaig liderar un projecte amb una altra manera de fer, sense autoritarismes. Vaig fer el que les dones hem fet des de fa milers d’anys: escoltar, comprendre, generar equips i sentiment de pertinença”. “Ara s’ha demostrat que aquesta manera de fer fa més productives les empreses”, va explicar.
Pilar Garcia va expressar el seu agraïment a Neus Lloveras, pel seu suport durant tants anys, al grup impulsor de Dones d’Empresa per la seva empenta i a la UPC per formar part del projecte d’anella ferroviària que s’ha creat a Vilanova i la Geltrú en els darrers anys.
L’instant més esperat de la trobada va arribar amb l’entrega del Premi Dona d’Empresa 2024 que enguany ha estat per Maria Torra per la seva trajectòria empoderant el paper professional de les dones, per ser una apassionada de la seva professió i pel seu suport des dels inicis al col·lectiu Dones d’Empresa. El premi es va descobrir amb la col·laboració de les assistents a la trobada, que van llegir taula per taula els motius pels quals ha estat premiada. Maria Torra va recollir el guardó entre aplaudiments i va donar les gràcies a les organitzadores.