Subirats vol utilitzar l’autopista AP-7 per a instal.lar-hi plaques fotovoltaiques

09/07/2024 - 18:34h

L’Ajuntament aprova una moció presentada per Alternativa per Subirats-CUP

El ple de l’Ajuntament de Subirats va aprovar una moció que insta la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits per sol·licitar a l’Estat espanyol la cessió dels terrenys de l’AP7 amb l’objectiu d’instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. La moció, presentada per l’Alternativa per Subirats – CUP, va ser aprovada amb els suports d’ERC i l’abstenció del grup municipal de Junts.

El juliol de 2022, els geògrafs de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Sergi Saladié Gil i Lluís Salvat García, van presentar un extens informe sobre el potencial de l’autopista AP7 com a espai alterat on instal·lar plaques solars. L’estudi era un encàrrec fet pel grup parlamentari de la Candidatura d’Unitat Popular. L’informe conclou que només utilitzant el 24% de l’espai disponible a l’autopista, es podria arribar a generar el 4,4% del consum elèctric actual de Catalunya, i el 19,5% del conjunt de municipis per on transcorre l’AP7. Ara, el grup municipal de l’Alternativa per Subirats – CUP, ha pres la iniciativa d’impulsar-ho políticament per fer possible aquest projecte.

Un 175% del consum elèctric anual de Subirats

El regidor Félix Mallofré, del govern de Subirats, qui va ser l’encarregat de defensar la iniciativa al ple, destacava que segons aquest estudi, “a Subirats tenim 266.000 m² potencialment aptes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Amb aquesta gran superfície es podria generar una producció anual estimada de 32,72 GWh, que representa quasi el doble del consum elèctric mitjà anual del municipi (18,65 GWh)”. El regidor subratllava que “amb unes instal·lacions així, Subirats assoliria ràpidament els objectius fixats per la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya, fent la transició al 100% a fonts renovables molt abans del 2050. Així, no només cobriríem tota la demanda elèctrica del municipi, sinó que, a més, tindríem un gran excedent. Per tant, és una oportunitat que no podem deixar escapar.”

La defensa de la moció va estar molt centrada en el municipi i pel fet que Subirats podria arribar a generar el 175% del consum elèctric anual amb aquest projecte. No obstant això, el regidor també va donar xifres d’altres municipis propers a Subirats que es recullen en l’estudi, com Avinyonet del Penedès que podria generar el 38,2%, Gelida 81,6%, La Granada 103,6%, Sant Sadurní d’Anoia 30,1% o Vilafranca del Penedès 40,1%.

També et pot interessar

Comentaris