“Hem trobat una colla molt motivada, i això cal preservar-ho”

21/06/2024 - 11:40h

Conversa amb el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Àngel Grau superats els 100 dies com a responsable tècnic dels de la camisa verda.

El 17 de març els Castellers de Vilafranca encetaven la temporada amb una actuació a Puigdàlber. Ara, amb més d’una quinzena d’actuacions, la colla ha arribat al final del primer tram de la temporada amb uns més que exceŀlents registres, els millors fins ara d’una colla castellera. Però això només ha fet que començar i queda molt de camí per recórrer per arribar a cites tan importants en el calendari casteller com Sant Fèlix o el Concurs de Castells de Tarragona.

La gran herència rebuda

El 3d8 ha volgut conversar amb el nou cap de colla dels verds, Àngel Grau, que ha superat els seus primers 100 dies com a màxim responsable pel que fa a la part tècnica. Grau fa un “balanç positiu” d’aquesta arrencada. “Hem posat les bases del que ha de ser la temporada agafant rodatge de molts castellers. Tenim molt clar cap on hem d’anar”. Grau reconeix la gran sort i la gran tasca “que deixa l’anterior tècnica”. “Agafem una colla que t’ha fet un 9d9f i supermotivada amb molts castellers preparats”, una condició, diu Grau, que “facilita la feina”.

Els verds tenien clar que volien començar la temporada fent coses a prop, al Penedès. D’aquí les actuacions a Sant Martí Sarroca, Puigdàlber o les Cabanyes. “Ja arribarem al punt que ens haurem de desplaçar més lluny, però volíem buscar la comoditat i no sortir fora del territori”, assenyala.

Tenir un volum de gent molt gran als assajos ens ha permès poder rodar molts castellers. Podríem tornar a fer un 3 i un 4d9f simultanis”

Les garanties dels castells

El ritme fins ara de castells és molt interessant. Un gamma extra (td9fm), sis 3d9f, tres 4d9f, dos 4d8a i tres 5d8. Era aquest el ritme plantejat amb el seu equip tècnic? Grau és taxatiu: “Nosaltres tenim marcades quatre puntes a la temporada: el Vendrell, Vilanova, Sant Fèlix i el Concurs. A hores d’ara hem arribat més lluny del que ens pensàvem, no ens ho esperàvem”. Però l’acabat d’estrenar cap de colla reconeix que la massiva assistència als assajos els ha permès “treballar molts castells”.

Punt a banda mereix el pilar, una estructura cabdal i que tants èxits ha donat històricament a la colla vilafranquina. Es passa de descarregar el primer de set folrat el 28 d’abril a Martorell a no tornar-lo a veure a plaça fins a un mes i mig després. Grau raona el perquè dient: “Jo en això no m’hi fixo. Entenc que en l’àmbit periodístic i en estadístiques es busqui aquest raonament, però el motiu és ben senzill, vam tenir una lesió al pis de dosos que ens va fer haver de treballar canalla nova i pilar nou. El vam treure quan mostrava garanties i així va ser, amb l’avantatge que ara, un cop recuperada de la lesió de la dos, tenim més canalla preparada. Quan hi ha una baixa és una oportunitat per trobar recanvis i això no només passa amb el pilar”.

Pas a pas

La colla que ara dirigeix té molts reptes per a aquesta temporada. Un d’ells és descarregar novament el 4d9fa, un castell bandera de la colla. “Aquest any hi hem de tornar, però abans hem de fer altres castells. No m’agrada saltar-me alguns passos”.

Àngel Grau se sent com un privilegiat quan explica que agafa la direcció d’una colla que acabava de carregar el 9d9f. I que no només són tots els castellers del tronc, Grau valora que la colla, amb aquest castell, disposa també de crosses, primeres mans i tot un folre. En aquest sentit avança que “si tot va bé, el 9d8 sortirà aviat a plaça. N’hem fet bones proves”. Però també és sincer tocant de peus a terra quan assegura que “trobar-se una colla que acabava de carregar el 9d9f és molt bo, però alhora és un problem,a perquè hi ha una gestió de personal on tothom mossega i té moltes ganes”. “Hem de tenir clar que a plaça només es fan tres castells i no tothom hi pot entrar”, explica.

Una colla que acaba de carregar el 9d9f et dona un volum de tronc i de peu increïble. És molt bo, però un té hàndicap: tothom pressiona”

Del primer gamma extra, la td9fm descarregada al Vendrell parla del treball que es va haver de fer per completar-la. En canvi, a l’assaig previ, diu, “vam posar cassoleta i estava fantàstica”. Explica que la zona de confort dels verds ha de ser 3 i 4d9f, td9fm i pd8fm. “Això ho hem de fer fàcil”, conclou.

El 3d10fm, a Vilanova

Fins ara la colla ha fet més 3d9f que no pas 4d9f, però el cap de colla diu que no hi ha cap motiu en concret, tot i que no s’amaga que la intenció de la colla és anar a fer el 3d10fm a Vilanova i la Geltrú el proper 3 d’agost. “És l’objectiu i si no hi arribem en direm els motius, però aquesta és la intenció”. I si parlem d’intencions, el repte més immediat és anar al Pla de la Seu el 29 de juny per tirar el pilar de 8 o fins i tot el 5d9f que s’havia plantejat fer al Vendrell. “Sempre dependrà de la gent que puguem desplaçar”.

L’objectiu és no caure, per això fem molta feina a l’assaig. M’agrada treure els castells de la xarxa. Ens ajuda a veure’n la fiabilitat”

Les normes del Concurs

Queda encara molt per al Concurs i no vol parlar de castells. Admet només que cal assumir que hi ha unes normes que cal complir malgrat que sigui del parer, per exemple, que els castells “es fan amb un sol enxaneta”, en referència al 9d9f, que el concurs puntua amb tres enxanetes. “Si no són capaços de veure la dificultat d’un castell que amb un enxaneta dura un minut més, allà ells”. I deixa anar un desig. “M’agradaria guanyar-lo sense caure”.

Aquesta setmana la colla ha descansat pel que fa a actuacions i diumenge 250 camises se’n van al Circuit de Catalunya. Grau diu no tenir por, “perquè estem fent la feina que volíem fer i estem sembrant per arribar a finals de juliol – principis d’agost amb les màximes garanties”.

Grau va ser escollit juntament amb la nova junta a l’assemblea de la colla amb 267 vots i només un vot en blanc, i aquí rau la curiositat. Tot rient, diu: “Crec que el tinc ‘clitxat’”. Del resultat assegura: “No ens esperàvem un suport tan unànime. Som un exemple de colla i l’enveja de tothom”, reflexiona tot cofoi.

També et pot interessar

Comentaris