L’expansionisme metropolità és una creixent amenaça pel futur del Penedès

11/06/2024 - 09:53h

Som Penedès critica l’avantprojecte del Pla Territorial

El desmesurat expansionisme de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona suposa una greu amenaça pel futur del Penedès tal i com es coneix avui en dia. La plataforma Som Penedès, que agrupa diferents entitats i associacions del territori, ha tornat a advertir de la situació de risc que s’està vivint i que pot transformar en negatiu tant l’Alt com el Baix Penedès en els propers anys.

Som Penedès ha presentat diferents al.legacions a l’avantprojecte del Pla Territorial del Penedès. Les al.legacions de la plataforma són molt àmplies tenint en compte la seva oposició al document que s’ha presentat en els últims mesos. Pau Batlle, un dels membres de Som Penedès, va recordar que “el model que defineix el Pla Territorial no ha estat discutit, ni consensuat amb el territori. Gairebé no hi ha hagut cap debat durant els 10 anys de redacció de l’avantprojecte. Es un document imposat des de Barcelona”.

Som Penedès manifesta la seva preocupació per un pla que, segons la plataforma, desprotegeix una part important de les vinyes del Penedès canviant la qualificació dels terrenys, limita la creació de nous cellers, i aposta obertament per transformar la plana del Penedès en una gran àrea logística. “Fa molts anys que es busca convertir la plana penedesenca, sobretot la del Baix Penedès, en un espai dedicat a aquesta activitat econòmica que ja sabem que no genera llocs de treball i, en canvi, provoca un increment de les emissions i una desmesurada despesa d’aigua”, assenyalen

“El Penedès va camí de convertir-se en l’àrea que recull tot allò que no cap a Barcelona o Tarragona i el Pla Territorial que es vol tirar endavant és una manera de ratificar aquest objectiu”, expliquen. “Barcelona s’ha menjat amb el pas del temps el Vallès i el Baix Llobregat, i ara necessita un altre lloc per continuar amb el seu procés d’expansió i fagocitació del territori. Aquest lloc és el Penedès”, adverteixen.

També et pot interessar

Comentaris