Calafell celebra aquest cap de setmana la tradicional Fira del Mar

L’emblemàtica barca Francisca de Calafell (Foto: Ajuntament de Calafell)
06/06/2024 - 15:30h

Tindrà lloc entre aquest divendres i diumenge i inclourà el bateig de la barca Francisca.

Calafell celebra la vintena edició de la Fira del Mar aquest cap de setmana, concretament divendres i diumenge. Aquest certamen, que al llarg dels anys ha anat integrant celebracions anteriors i incorporant-ne de més recents, és un retrobament del passat mariner del municipi. I en totes les vessants: les nàutiques, culturals, socials…, fins i tot les gastronòmiques.

Una de les activitats principals serà el bateig de la barca Francisca. És la rèplica de l’última embarcació pesquera que va navegar a vela llatina per la costa de Calafell. Es va construir fruit de la participació ciutadana, concretament dels pressupostos participatius de l’Ajuntament. L’acte serà diumenge a les 10 del matí, al Port de Segur.

El programa complet està disponible a la web oficial de Visit Calafell.

L’Arrossejat Popular
Un altre clàssic d’aquest cap de setmana és l’Arrossejat Popular, que arriba a la 38a edició. És la festa gastronòmica més veterana del municipi i està dedicada al menú tradicional dels pescadors calafellencs.

En realitat, són dos plats: un de fideus rossos i un de patates amb rap. Els seus orígens rauen en èpoques de fam, quan pescadors i pagesos s’intercanviaven productes de poc cost o sense sortida al mercat. Era una cuina d’aprofitament, econòmica i que proporcionava l’energia per a la duresa de la feina al mar.
Avui, en canvi, la matèria primera s’ha revalorat i, tot i que continua consumint-se en l’àmbit domèstic i amb el gust contundent de sempre, s’ha ‘refinat’ i adaptat al gust més contemporani i pot trobar-se entre els plats més selectes de les cartes dels restaurants.

Jornades gastronòmiques del peix de proximitat
I també aquest cap de setmana comencen unes tradicionals jornades gastronòmiques, que enguany estaran dedicades al peix de proximitat. Entre aquest divendres, 7 de juny, i el 24 de juny, festivitat de Sant Joan, els restaurants Vell Papiol, A Can Pilis, La Barca de Ca l’Ardet, El Bot i Allotjament Antiga oferiran menús de pescadors. La proposta té l’arrossejat com a basa principal, però complementada amb altres plats de peix de la nostra costa.

Un viatge a través del temps

La regidora de Turisme de l’Ajuntament de Calafell, Lluïsa Lastra, explica que “la Fira del Mar és un viatge a través del temps, fins al Calafell mariner de fa unes dècades. És retrobar-se amb aquell estil de vida i el que passava cada dia, com la subhasta de peix”. Lastra conclou: “La Fira del Mar ofereix moltes activitats i molt diverses, ideals per a les famílies, i compta amb la coŀlaboració de les entitats locals directament vinculades al món del mar”.

També et pot interessar

Comentaris