Calafell reclama respostes comarcals, fins i tot de vegueria, per a evitar “dades enganyoses” sobre inseguretat ciutadana


L’alcalde, Ramon Ferré, diu que “hi ha pobles que tenim molts menys delictes que altres i no poden fer-nos quedar com un Bronx”.
El municipi de Calafell reclama respostes comarcals a la delinqüència per tal d’evitar “dades enganyoses sobre la inseguretat ciutadana”. Segons l’alcalde, Ramon Ferré, hi ha pobles que “tenim molts menys delictes que altres i lectures esbiaixades de les estadístiques ens fan quedar com si fóssim el Bronx. I no és així, ni per casualitat”.
A partir de dades de criminalitat fetes públiques pel Ministeri de l’Interior i sobre les quals, per exemple, l’Ajuntament del Vendrell en remarca la reducció del 2,1% entre el trimestre d’aquest 2024 i del 2023 i, en canvi, Calafell augmenta un 20,1%, l’Ajuntament de Calafell considera que les dades s’han d’analitzar com a mínim amb periodicitat anual. “Perquè puntes de delinqüència n’hi ha en diversos moments de l’any, però el global és positiu”, es diu des del consistori calafellenc, municipi on -segons remarca la mateixa administració- “els delictes minven des de fa anys, malgrat que un mes o altre pugui haver un increment puntual”.
El 2023, els delictes al municipi de Calafell van baixar l’1,1%. Segons l’alcalde, Ramon Ferré, això pot semblar poc “però tinguem en compte que al Baix Penedès, en el seu conjunt, van pujar un 11%. A Catalunya, van pujar un 8%”.
Altres dades significatives remarcades per l’Ajuntament de Calafell respecte de la criminologia al municipi durant el passat 2023 van ser aquestes:
- Els delictes contra el patrimoni van baixar el 4,1%.
- Els delictes contra es persones van caure un 7,6%
- Els robatoris amb força a domicilis van reduir-se un 31%.
- Els robatoris amb violència o intimidació a l’espai públic van disminuir en un 20,8%.
- Els robatoris amb violència o intimidació en establiments van baixar un 36,8%.
En la seva valoració a través d’una nota de premsa, Ramon Ferré afegeix: “Per això reclamo que no es facin trampes al solitari amb comparatives entre municipis que no són reals globalment”. I l’alcalde calafellenc diu també: “De fet, la resposta hauria de ser fins i tot de vegueria, ja que molt sovint els delictes que patim a Calafell tenen autors que venen d’altres municipis, en tren o fins i tot a peu. Molt en particular, del Vendrell, però també de Vilanova i la Geltrú”.
En aquest sentit, Ferré afegeix: “És un error i una percepció equívoca pensar que uns municipis van bé i els altres, malament, perquè els seus lladres vagin a robar a altres pobles de la comarca. Que és el que ens estem trobant oontínuament, i des de fa temps”.
Sobre “estadístiques enganyoses”, Ferré indica: “Al Vendrell hom pot treure pit que han tingut 608 fets delictius durant el primer trimestre d’enguany. Però és que nosaltres n’hem tingut 280. I estem parlant de 39.000 i de 30.000 empadronats, respectivament. Ja no dic que a Calafell som 50.000 habitants reals. I sense cap ànim de polemitzar, qui va bé i qui no, comparativament parlant?”.
L’alcalde de Calafell remarca, a més, que “tot plegat és un plantejament injust quan alguns municipis compten amb comissaria dels Mossos d’Esquadra i tenen una cobertura de seguretat més gran per aquest simple fet”; i conclou: “Fa molt que reclamem una comissaria del Penedès Marítim, que si més no cobreixi Calafell i Cunit. El govern català que hi havia fins ara s’hi negava al·legant raons que no són vàlides”.