Inici de les actuacions per regenerar les dunes a les platges del Vendrell

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, i la regidora de Platges, Marta Tobella, aquest dijous al litoral vendrellenc. (Foto: Ajuntament del Vendrell)
11/04/2024 - 16:09h

L’objectiu és restaurar els ecosistemes dunars de les platges per protegir-los i fer-ne pedagogia.

L’Ajuntament del Vendrell, a partir de la diagnosi i redacció d’un pla de gestió, planificació, manteniment i recuperació del sistema de platja, accessos i entorns de les platges del Vendrell aprovat l’any 2021, va iniciar un procés de naturalització de les platges del municipi.

L’objectiu de la naturalització de la costa del Vendrell, de les platges del Francàs, Coma-ruga i Sant salvador és tractar-les com el que són: un entorn natural que cal protegir i preservar. L’Ajuntament del Vendrell vol prioritzar i posar en valor el ric patrimoni natural apostant per la qualitat de vida i el benestar dels seus veïns i veïnes i dels visitants.

Durant els propers mesos, el Servei Provincial de Costes Tarragona executarà les obres del projecte ‘Recuperación dunar de El Vendrell (Tarragona)’. L’actuació consistirà en la plantació de vegetació autòctona i delimitació d’una franja al llarg de la costa del Vendrell perquè es regeneri el sistema dunar, avui pràcticament inexistent. L’actuació també preveu eliminar estructures fixes a la platja i reforçar el mur del passeig.

S’ha verificat l’existència històrica a les platges del Vendrell d’un cordó dunar al llarg del litoral. Eren dunes inferiors a 1,5 metres d’alçària i una amplada variable entre 10 i 15 metres, i vegetades amb plantes que localment es coneixen com a ‘madalers’.

Aquestes dunes són l’hàbitat d’un gran nombre d’espècies terrestres i marines, un ecosistema únic situat en la transició entre ambients continentals i marins. Tanmateix, a la segona meitat del segle passat es van degradar i destruir per la pressió turística per augmentar la superfície de platja.

Conscienciar per conservar

La creació d’aquest nou espai natural dunar permetrà apropar les persones al medi natural, i amb la coŀlocació de panells explicatius la població podrà prendre consciència de la importància que té la conservació de les àrees naturals.

Aquestes obres es duran a terme en dues fases: una primera fase es desenvoluparà a l’àmbit del passeig marítim, protegint-lo davant els episodis de temporals. En la segona fase, que es durà a terme passada l’època estival, es regenerarà el sistema dunar plantant la vegetació corresponent.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha comentat: “Tot i que les nostres platges tenen un bon romanent de sorra, hem de tractar-les com el que són, un entorn natural que s’ha de cuidar i protegir perquè les puguem continuar gaudint”.

També et pot interessar

Comentaris