Unió de Pagesos guanya el Premi Salvador Armendares que atorga ERC Vilafranca

11/04/2024 - 09:54h

Els republicans reivindiquen la figura d’Armendares i els representants d’Unió de Pagesos agraeixen el premi i remarquen la lluita en defensa del territori i de la pagesia

El premi Salvador Armendares i Torrent que lliura ERC Vilafranca ha estat per la Unió de Pagesos. El jurat per unanimitat ha acordat aquest reconeixement per posar en valor la lluita en defensa del Penedès i de la pagesia. Tal com destacava Olga Aibar, portaveu del jurat, “enguany lliurarem el premi Salvador Armendares 2024 al sindicat Unió de Pagesos per la seva constant i incansable lluita pels drets de la pagesia, que enguany s’ha vist intensificada i agreujada per la sequera, fet que ha dificultat encara més la greu situació que pateix el sector”.

Josep Marrugat, en representació de la Unió de Pagesos ha agraït el premi i ha remarcat que “sense territori no hi ha pagesia, i sense pagesia no hi ha territori”. Ha parlat de les dificultats del sector i de la importància perquè tingui continuïtat. Ha remarcat també la implicació de la Unió de Pagesos en les lluites compartides per la comarca contra certes infraestructures, entre d’altres.

“Una generació que va somiar en gran”

Per la seva part Pere Sàbat, portaveu dels republicans, reivindicava la generació de Salvador Armendares i les transformacions que van dur a terme liderant el govern de Vilafranca. Accions com l’institut -que tot just ara se’n celebren els 90 anys-, la biblioteca o la reforma urbanística, van ser algunes de les moltes iniciatives que el govern republicà va dur a terme i que van transformar la vila. “Va ser una generació que va somiar en gran, que van aportar esperança, que van posar al dia Vilafranca com mai”, ha afegit.

Sàbat remarcava que la recuperació de la memòria democràtica és un dret i que visibilitzar figures com Armendares o l’alcalde Fèlix Balaguer és un deure. “Durant els 40 anys de la dictadura van ser silenciats i oblidats, i després de la recuperació de la democràcia van patir el segon oblit. És el nostre deure i la nostra responsabilitat restablir la seva memòria i la seva dignitat”.

Presentació de llibre i dinar de la República

El Premi Salvador Armendares, que arriba a la setzena edició, i tal com ha recalcat la presidenta local, Glòria Rosell, es fa en el marc dels actes de l’Abril republicà que organitza Esquerra Republicana i que tenen en el Dinar Republicà de diumenge 14 d’abril el seu punt central. El dinar es celebrarà al Parc del Tívoli i comptarà amb parlaments de Diana Riba i Lluïsa Llop entre d’altres.

El dijous 18 a les 19h a la seu dels republicans (carrer consellers 5) es presentarà el llibre “A la sobirania per l’esquerra” que analitza les estratègies dels partits de l’esquerra independentista de Catalunya, Euskal Herria i Galícia (ERC, EH Bildu, BNG) en un any electoral on hi ha eleccions en aquests tres països.

També et pot interessar

Comentaris