Multitudinària inauguració de l’exposició dels 90 anys d’institut a Vilafranca

26/03/2024 - 17:35h

L’acte va ser presidit per la consellera d’Educació, Anna Simó i els alcaldes de Vilafranca i Sant Sadurní

Divendres de la setmana passada es va inaugurar l’exposició “Guixos, aules i pissarres. 90 anys d’educació secundària pública a l’institut Eugeni d’Ors.” Amb una capella de Sant Joan plena a vessar, l’acte va ser presidit per la consellera d’Educació, Anna Simó, i comptà amb la presència dels alcaldes de Vilafranca i de Sant Sadurní, Francisco Romero i Pere Vernet, respectivament. La directora dels Serveis Territorials d’Educació al Penedès, Pilar Rodríguez, i la seva adjunta, Maria Bandera, van completar juntament amb l’inspector de Vilafranca, Joan Roselló, la relació d’autoritats presents a l’acte.  

Salvador Campamà, Jordi Vidal, Eduard Barrobés i Meritxell Monrós són els comissaris de l’exposició. Els dos últims van parlar en representació de tots ells, i van destacar que l’exposició volia ser un homenatge a l’aula. Per aquest motiu, el recorregut per la mostra comença amb la reproducció d’una aula dels anys 40 i es tanca amb la rèplica d’una aula actual. Els comissaris van explicar que el recorregut s’organitza de forma cronològica i els plafons contenen molt poc text i força imatges, especialment d’alumnat, professorat i instal·lacions del centre al llarg dels 90 anys de la seva història. La columna vertebral de l’exposició la configura una mostra de material educatiu emprat al llarg d’aquestes nou dècades, com ara aparells de laboratori, llibres de text o revistes de l’institut.

La directora de l’Eugeni d’Ors, Verònica Arrufat, va fer una ressenya dels diversos actes que s’han organitzat des del març de l’any passat per tal de commemorar l’aniversari, i exposà que el programa de celebracions culminaria en un acte central el dia 3 de maig i en un sopar obert a alumnes actuals i antics, professorat actual i antic i famílies, que tindrà lloc el mes d’octubre.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilafranca i exalumne de l’Eugeni, Francisco Romero va mostrar-se emocionat per parlar davant d’un nombrós grup d’antic professorat seu  i va subratllar la importància de l’etapa de l’educació secundària a l’hora de determinar el futur acadèmic i professional de les persones.

Va tancar l’acte la consellera Simó, la qual va afirmar sentir-se identificada amb alguns dels objectes exposats a la mostra, com ara determinats estris de laboratori. La consellera va remarcar la seva satisfacció pel fet que els valors republicans presents al primer institut vilafranquí siguin els mateixos valors que inspiren l’educació pública actual: el laïcisme, el foment del pensament crític, la catalanitat i la formació ciutadana.

En acabar els parlaments, els antics directors de l’Eugeni d’Ors van lliurar un obsequi als comissaris i altres persones que han fet possible l’exposició. La mostra, que aquest passar cap de setmana ha comptat amb una gran afluència de visitants, restarà oberta fins al 7 d’abril.

També et pot interessar

Comentaris