Calafell completa el finançament per poder iniciar la construcció de 110 pisos de lloguer assequible

Projecte de pisos de lloguer assequible a Calafell (Foto: Ajuntament de Calafell)
25/03/2024 - 16:49h

Hi ha una dotació de 3,2 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation i els habitatges hauran d’estar acabats l’estiu del 2026

Els fons europeus Next Generation aportaran els 3,2 milions d’euros que completen el finançament de la construcció de 110 habitatges de lloguer assequible al municipi de Calafell. S’ha confirmat aquesta dotació pressupostària que era l’últim tràmit que faltava, ja que el projecte està adjudicat i compta amb llicència.

Per tant, les obres podran començar en poques setmanes i haurien d’estar acabades l’estiu de 2026..

Divendres passat va celebrar-se una reunió telemàtica entre el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, la secretaria d’Habitatge de la Generalitat i l’Ajuntament de Calafell que va tancar l’acord corresponent. En concret, el projecte rebrà 3.191.985 euros, import que representa el 23,90% del cost. Els 10.165.967,47 euros restants aniran a càrrec de l’adjudicatari (el 76,10%).

L’acord assolit recorda que els diners europeus aportats pertanyen a un programa de finançament d’habitatges que siguin a la vegada de protecció oficial i eficients energèticament. L’altra condició és que els terrenys siguin de titularitat pública. En el cas de Calafell, són uns 5.000 metres quadrats, de propietat municipal, situat entre els carrers Priorat i Jaume Pallarès, a mig camí dels nuclis del Poble i de la Platja.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, destaca que “aquest projecte és històric, ja que al nostre municipi no es construeix cap habitatge públic des de l’any 1982, malgrat que hi ha hagut diversos projectes que mai no han reeixit”.

Ferré afegeix: “Moltes persones podran accedir per fi a un habitatge digne, amb un lloguer assequible a les seves possibilitats. Estem parlant de famílies amb fills, persones soles, famílies monoparentals, persones grans, persones o parelles que volen emancipar-se… Estem parlant d’una política social de primeríssima línia”.

Lloguer assequible

“El lloguer accessible no és el mateix que un un lloguer social, que és una altra cosa i per a altres situacions. Els destinataris del lloguer assequible han de ser persones que tinguin ingressos i puguin assumir el cost. Però el preu, inferior al del mercat, beneficiarà moltes persones amb dificultat d’accés a l’habitatge”, destaca l’alcalde calafellenc.

L’assequible és un lloguer que està per sota dels preus de mercat, d’acord amb unes ràtios que determina la Generalitat. La seva finalitat és facilitar l’accés a l’habitatge, però les persones que s’hi acullin hauran de tenir ingressos suficients per assumir el cost. En concret, el cost no podrà superar el 35% dels ingressos.

Com es farà

Val a dir que l’empresa Construcciones Rubau, SA va guanyar el concurs convocat per tirar endavant el projecte. L’empresa rep un dret de superfície sobre el terreny, de propietat municipal, i assumeix la inversió (propera als 12 milions d’euros) i el manteniment i reparacions durant un període de 75 anys. És imprescindible un període llarg per poder amortitzar els costos, ja que la inversió és alta i el marge comercial del lloguer, reduït.

Acabat aquest termini, els habitatges revertiran a l’Ajuntament de Calafell. La selecció dels llogaters la farà el mateix ajuntament calafellenc, mitjançant un concurs públic en què tindran prioritat les persones empadronades.

Sobre els pisos, l’alcalde de Calafell ha detallat que “seran habitatges que es podran construir bastant ràpidament, ja que usaran elements prefabricats. Però seran sempre pisos de bona qualitat arquitectònica i constructiva”.

Única solució viable

L’Ajuntament de Calafell remarca que s’ha decantat per aquesta opció davant la impossibilitat de mobilitzar habitatges ja construïts i buits. Ferré apunta que “les negociacions que els municipis teníem amb els bancs ens les va treure de les mans la Generalitat, que, després, ha tingut un fracàs evident”. I subratlla: “No hi hagut prou pressió política perquè els bancs cedissin els pisos, ni tampoc voluntat dels mateixos bancs”.

A més, l’Ajuntament calafellenc ha aconseguit habitatges del conveni que va signar amb la Sareb (el banc dolent), però les cessions són lentes: “Al final, no ens ha quedat altra que espavilar-nos pel nostre compte”.

També et pot interessar

Comentaris