El Suprem ratifica la pena de presó per a Adrián Sas

14/03/2024 - 15:08h

El tribunal ha desestimat els arguments del recurs presentat per la defensa i l’activista vilafranquí ha estat sentenciat a 3 anys i mig de condemna

L’activista vilafranquí, Adrián Sas haurà de complir condemna a presó després que avui el Tribunal Suprem hagi ratificat la condemna per atemptat i lesions per, segons la sentència “haver colpejat amb un pal al cap de dos mossos” quan participava a la protesta davant del Parlament l’1 d’octubre del 2018.

El tribunal ha desestimat els motius al·legats en el recurs presentat per la defensa de l’acusat, que va ser condemnat a 3 anys i mig de presó per “atemptat contra l’autoritat amb ús d’un instrument perillós i 6 mesos pel delicte de lesions menys greus, a més del pagament d’una multa per un delicte de lesions lleu i el pagament d’una indemnització als dos agents de 1.800€.

D’aquesta manera es confirma la sentència del tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que al mateix temps va ratificar la condemna de l’Audiència de Barcelona. Tant la fiscalia com la Generalitat com a part recurrida van reclamar la inadmissió del recurs de casació del condemnat.

La plataforma Sas Aboslució ha convcat per avui dijous a les 20h a la plaça de la Vila de Vilafranca una concentració de resposta i rebuig a la sentència del Suprem, que converteix Adrián Sas en el primer pres polític de base relacionat amb l’1 d’Octubre.

D’altra banda, la defensa d’Adrián Sas assegura que el cas de l’activitsta entra “plenament” en el redactat de la llei d’amnistia que aquest dijous ha aprovat el Congrés dels Diputats, segons ha declarat a l’agència ACN. L’advocat David Aranda dona per fet que el jove vilafranquí no haurà de complir els tres anys i mig de presó dictats per l’Audiència de Barcelona i ratificats ara pel Tribunal Suprem. Aranda es mostra expectant al redactat final que tindrà la llei un cop vagi al Senat i retorni al Congrés, però confia en la seva aplicació per al cas de Sas. Mentrestant, el lletrat diu que estudiarà presentar un últim recurs davant el Tribunal Constitucional, si bé puntualitza que aquest recurs no permetria aturar cautelarment una eventual ordre d’entrada a presó.

David Aranda critica que el Suprem hagi notificat la sentència a la premsa abans que a les parts implicades, “fet que demostra que aquesta causa no està relacionada amb l’ordre públic”. El lletrat assegura que ja preveien que el TS “beneiria” la sentència dictada anteriorment pel TSJC, en què condemnava Sas a tres anys i mig de presó per haver colpejat un policia amb un pal durant la manifestació del primer aniversari de l’1-O.

“Estem en ple desacord amb la resolució perquè s’han vulnerat els drets fonamentals i reiterem el poc respecte pel dret a la presumpció d’innocència”, ha afirmat a l’ACN l’advocat, que sempre ha estat molt crític amb la custòdia de les proves al llarg de la investigació.

Aranda es mostra ara expectant al recorregut i calendari que tindrà la llei d’amnistia aprovada aquest dijous, però confia que serà d’aplicació per al seu client. Quan estigui aprovada definitivament, apunta que hauria de ser l’Audiència de Barcelona qui apliqués l’aministia d’ofici però diu que ells des de la defensa també seran actius a l’hora de demanar que així sigui.

L’advocat detalla que, ara que la sala de cassació del Suprem ja ha resolt el cas de Sas, el proper pas serà que el tribunal ho notifiqui oficialment a les parts implicades. Seguidament el TS ho haurà de comunicar a l’Audiència de Barcelona. Serà aleshores quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya haurà d’ordenar l’entrada a presó de Sas.

Aranda assegura que previsiblement tot aquest procediment serà lent, i espera que vagi en paral·lel a la tramitació de la llei d’amnistia. Així les coses, no contemplen la possibilitat que el TSJC dicti l’entrada a presó de Sas, ell hi ingressi i que la llei d’amnistia s’apliqui a posteriori.

Mentrestant, l’advocat ressalta que el recorregut judicial “no acaba” amb la resolució del Suprem d’aquest dijous i recorda que hi ha la possibilitat de presentar un recurs al Tribunal Constitucional. Aranda no hi mostra “gaire esperança”, però assegura que valoraran aquesta possibilitat com a darrer esglaó per demanar l’absolució de Sas o una rebaixa de la condemna.

Amb tot, el lletrat també puntualitza que el recurs al Constitucional és una eina “molt extraordinaria” que en cap cas aturaria una eventual entrada a presó de Sas si l’Audiència de Barcelona ho ordenés.

També et pot interessar

Comentaris