La Festa del Xató torna a la rambla de Sant Francesc de Vilafranca amb 100 racions per a celíacs

14/03/2024 - 09:52h

Es podran tastar tots els xatons de la Ruta del Xató

La Festa del xató de Vilafranca torna aquest diumenge a la rambla de Sant Francesc de Vilafranca entre les 10 del matí i 2/4 de tres de la tarda. Una de les novetats d’aquest any és la inclusió de 100 racions aptes per a celíacs. La regidora de Turisme, Gemma Romeu, recordava que la particularitat que fa única la festa de Vilafranca respecte a la resta de la Ruta del Xató és que hi ha la possibilitat de tastar cadascun dels xatons: Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. “És una celebració per posar en valor el producte i la gastronomia de proximitat junt amb els vins de la DO Penedès”, va asenyalar.

Romeu va desvetllar la gran novetat d’aquesta edició de la festa. “Hem treballat per a la màxima inclusió i, en aquesta ocasió i com a novetat, posarem a la venda 100 racions del xató de Vilafranca per a celíacs, certificats per l’Associació de Celíacs de Catalunya. Estem fent passos per acreditar més establiments i potenciar Vilafranca com a destinació lliure de gluten. Actualment ja tenim dos restaurants i un establiment d’altres estan en procés d’aconseguir-la certificació”, va afirmar la regidora.

Per part de Celíacs de Catalunya, Ramon Santís, remarcava que un dels objectius de l’associació és que “les persones celíaques puguem ser persones normals també en l’àmbit de la restauració. Agraïm molt aquest primer pas de l’Ajuntament i del Gremi d’Hostaleria. L’Ajuntament s’ha compromès a ajudar-nos en esdeveniments com el Vijazz i la Fira del Gall per aconseguir una Vilafranca i un Penedès lliures de gluten”.

Recuperació de l’escarola perruqueta

La Festa del Xató és una esdeveniment enogastronòmic on aquesta amanida és la protagonista entre altres productes de proximitat. Amb la finalitat de promocionar aquesta proximitat, aquest any seran convidats especials, introduint els dos talles per aprendre a fer xató, els alumnes de l’escola de Sant Ramon, que explicaran el projecte de recuperació de l’escarola perruqueta, que va des de la seva plantació fins a l’elaboració d’un bon plat de xató. Els acompanyarà el pagès que els assessora.

A més té la vocació de causar el menor impacte sobre el medi, i per aquest motiu es facilitaran carmanyoles compostables i hi haurà contenidors per a la separació de residus, entre d’altres accions.

Activitats paral·leles

Però la festa del xató no només és gastronomia i vi també és una festa acompanyada de diferents activitats per fer-la més entretinguda. No faltaran les típiques parades dels artesans ni els seus tallers per als infants, el maridatge de vi i xató (13h), i els dos tallers infantils (10.30h i 11.45h) per aprendre a fer xató. Per al taller de creació de xató i pel maridatge es requereix inscripció prèvia i pagament (2 i 10€ respectivament). La part més animada la portarà el Swing Vilafranca, amb una classe i posterior ballada per a tothom qui vulgui participar.

Per tastar el xató s’hauran de comprar els tiquets a taquilla. Hi ha diferents preus i productes: tiquet complert de 12€ (2 racions, degustació de vi, coberts, tovalló, pa i copa de vi),  tiquet de ració simple de xató de 5€, tiquet degustació de vi amb copa de 3€ i tiquet degustació de vi de 2€.

Alguns restaurants de la vila permeten gaudir del xató més enllà de la Festa, ja que tenen aquest producte entre el seu menú durant, almenys, el mes de març. La relació es pot trobar al web de la Festa del Xató.

També et pot interessar

Comentaris