L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès instal·la unes lletres de ferro de gran format a l’exterior del CMC

Exterior del CMC de la Bisbal del Penedès. (Foto: Ajuntament de la Bisbal del Penedès)
12/03/2024 - 18:05h

La regidora de Cultura ha explicat que ha volgut incloure el mot ‘Cultura’ per reivindicar-la com a dret fonamental i dignificar l’espai i tota l’activitat que s’hi fa

L’exterior del Centre Municipal de Cultura (CMC) de la Bisbal del Penedès llueix, des d’aquesta setmana, uns nous cartells fets amb ferro. D’una banda, la façana de l’edifici llueix les lletres CMC, és a dir, les sigles de Centre Municipal de Cultura; i de l’altra, al terra de l’exterior de l’edifici (a la placeta exterior) s’hi poden trobar unes altres que formen la paraula CULTURA.

La Regidoria de Cultura de l’ajuntament bisbalenc ha decidit renovar la cartellera exterior d’aquest espai enguany perquè l’anterior estava molt deteriorada i perquè aquest 2024 se celebrarà el 20è aniversari de la inauguració de la biblioteca en aquest edifici.

El Centre Municipal de Cultura de la Bisbal del Penedès és un equipament municipal inaugurat el desembre de l’any 2002, tot i que la majoria dels serveis de l’equipament no van estar operatius fins a finals del 2004.

En aquell moment, es va instal·lar un cartell de grans dimensions -de metacrilat- que ocupava bona part de la façana de l’edifici de nova construcció, en el qual hi constava el nom “Centre Municipal de Cultura. Ajuntament de la Bisbal del Penedès”.

Havent passat vint anys des de la inauguració de l’espai, l’estat de conservació del cartell era força deficient -havent-se deixat de llegir correctament el nom de l’equipament- i, per aquest motiu, a finals del 2023 va ser retirat de la façana per part de la brigada municipal.

La Regidora de Cultura, Judith Vidal, ha explicat que “estem molt orgulloses de com han quedat les lletres a la façana i a la placeta exterior de l’edifici. Creiem que, amb aquest format de cartell, l’edifici gaudeix de la solemnitat que li pertoca, tenint en compte la seva història. A més, em volgut incloure el mot “cultura” per reivindicar la cultura com a dret fonamental i dignificar l’espai i tota l’activitat que s’hi fa”.

La construcció que alberga el Centre Municipal de Cultura és, segurament, l’edifici patrimonial de propietat municipal més significatiu de la Bisbal del Penedès, ja que es tracta d’un antic castell que fou començat al segle XI i que, al segle XIV fou adquirit pels Salbà, que van esdevenir els amos i senyors del poble.

Posteriorment, aquest edifici va caure en decadència i, després de diversos usos, a finals del XIX s’hi va instal·lar la Unió Bisbalenca, que va acollir cafè, balls, concerts teatre, mítings i cinema fins a la Guerra Civil. Posteriorment, el local va ser -fins a la dècada dels 70- la seu de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. Als anys 80 van començar les accions per recuperar l’espai per part de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, que va anar adquirint les diferents cases que el conformaven i, el 1991, van començar les primeres obres de rehabilitació de l’edifici, que van finalitzar el 2003 amb la inauguració del Centre Municipal de Cultura, on encara es poden veure algunes restes de l’antic casal, com ara les arcades de l’auditori Salbà o alguns finestrals.

En l’actualitat, aquest espai acull la biblioteca, el museu, l’auditori, l’escola de música, els despatxos d’algunes entitats i l’espai jove.

La nova retolació de ferro ha estat encarregada al ferrer local Pere Porta, que ha fabricat i col·locat a la façana les llebres de gran format. Les de la façana -CMC- fan una mida de 4 x 1,20 metres i les de la placeta del davant de l’edifici -CULTURA- tenen una mida de 0,70 x 4,64 m. La intervenció ha tingut un cost total de 4.527,37€ (IVA inclòs).

També et pot interessar

Comentaris