El treball a la llar de dones migrades continua sent el pou negre de la irregularitat laboral

07/03/2024 - 10:55h

Ho denuncia el sindicat Comissions Obreres

El treball a la llar realitzat per dones migrades continua sent, un any més, el principal focus d’irregularitat laboral. Comissions Obreres de l’Alt Penedès ha tornat a denunciar els problemes que pateixen aquest perfil de treballadores per poder legalitzar la seva situació i el seu treball.

“Es molt díficil saber què passa dins d’una llar i això provoca que el problema es cronifiqui”, va explicar Carles Bertran, director del Centre d’Informació per a Treballadors Estangers de Catalunya (CITE). Comissions Obreres de l’Alt Penedès va fer un balanç del darrer any d’activitat de la delegació comarcal del CITE. El sindicat assenyala que es continua detectant un important percentatge de persones que recorren al CITE perquè no tenen papers i volen saber com regularitzar la seva situació. Fins un 78% de les consultes van centrar-se l’any passat en aquesta qüestió.

Albert Rodríguez, de CC.OO Alt Penedès, va explicar, igualment, que el perfil de persona migrada que arriba a la comarca ha anat variant de forma progressiva des de l’anyy 2016. Actualment, el flux més destacable és el de dones procedents de països de Centre i Sudamèrica que acaben, precisament, treballen de forma irregular en feines de la llar.

Pel que fa a la memòria del CITE de Vilafranca, durant el 2023 va atendre 196 visites que van suposar 599 consultes. La major part de consultes es van centrar en qüestions d’arrelament social (35%) i d’autorització de treball i residència (17%). La renovació de l’autorització de treball (7%) i temes vinculats amb la nacionalització (8%) van ser els altres dos grans focus de preguntes.

També et pot interessar

Comentaris