El Grup Esplai Parroquial compleix 40 anys

19/02/2024 - 11:43h

La capella dels Dolors acull una exposició commemorativa que es podrà visitar fins al 9 de març.

El Grup Esplai Parroquial (GEP) va néixer el 1984, justament aquest any farà 40 anys, i és per aquest motiu que està de celebració. Els seus orígens se situen des de l’any 1973 organitzant ja activitats de lleure per als infants a través del MIV (Moviment Infantil de Vilafranca), que el 1983 es desvinculava de la parròquia. Va ser quan el GEP es funda el curs 84-85, gràcies a l’empenta i les ganes dels monitors després de les tres tandes de colònies a Penyafort amb el suport dels mossens d’aquell moment, Sisco Pausas i Frederic Ràfols, i de molts pares i mares que en aquella primera època d’esplai s’hi van implicar d’una manera molt intensa. Precisament arran d’aquest tema Aleix Valenzuela, monitor actual de l’esplai, explica que des de la pandèmia s’havia d’anar “bastant al darrere dels pares insistint en el seu ajut”. “Estem intent motivar-los”, i ara per sort és un tema que ha anat a la baixa, diu Valenzuela .

Moltes generacions

El 3d8 ha reunit quatre monitors de diferents generacions que han protagonitzat el passat o que són el present del GEP i que han traspassat el relleu als fills. És el cas del Pere-Joan Giralt. Ell va formar part d’aquell equip de monitors inicial i explica com en aquella època “les tres tandes de colònies s’omplien amb més de cent infants a cadascuna. Eren anys que no hi havia gaire activitats i venien infants no només de Vilafranca sinó de tota la comarca”. Va ser set anys el responsable de l’esplai i després li va tocar fer el paper de pare de dues nenes, la Foix i la Queralt, que han passat per l’esplai com a infants i ara són monitores del GEP. Després de Giralt van continuar com a responsables Montse Guilera, David Vizcaíno i després la responsabilitat s’ha obert de manera grupal. Ara, dins del mateix equip de responsables format per set monitors, Quim Marcé és qui porta la batuta.

Giralt també recorda quan la colla del set i mig, diu, “se’ns van asseure a la taula de monitors. Aquell nen que havies renyat alguna vegada ara es posava a fer de monitor. Era l’hora del primer relleu generacional”. Com aquest, i durant els quaranta anys d’història, n’hi ha hagut molts, de canvis d’equips de monitors, que es podrien comptar fins a deu generacions. La Queralt fa cinc anys que fa de monitora, però des dels cinc ha anat al GEP; és la filla del Pere Joan i té clar dues coses: “Per mi fer de monitora és com retornar dues coses. D’una banda, tot el que vaig aprendre de nena a l’esplai, i de l’altra, aquell sentiment de pertinença de tot el que et mou en poder formar part d’aquest grup”.
Meritxell Mateu va ser monitora del GEP deu anys i encara recorda quan va començar a fer-ne. “Acabàvem de fer uns campaments i empalmava cap a Penyafort a fer de monitora. A mi em va impactar molt això”.

La ludoteca al GEP

En aquella època recorda l’inici de la ludoteca a l’esplai, una activitat durant la setmana complementària a l’esplai dels dissabtes. A la Meritxell li ve a la memòria quan la gent de fora no entenia el fet que aquell servei de monitoratge els dissabtes el fes de manera altruista, “per mi era una cosa ben normal”, reflexiona ella.

Aleix Valenzuela és el fill de la Meritxell i aquest any ja compleix el tercer com a monitor. També va ser infant des de ben petit i quan va arribar el moment va passar a fer de monitor.
El GEP passa actualment per un moment molt dolç. Enrere queden aquells anys que les colònies es van haver de reduir a dues tandes per manca d’infants. Ara, fins i tot hi ha llista d’espera per entrar a l’esplai i l’equip de monitors actual el formen 45 joves.

L’origen del nom

El nom de GEP surt arran d’una trobada de pares-nens-monitors a partir d’una votació popular. La proposta va sorgir de Juan Antonio Moreno, aleshores membre del grup d’adolescents. Pere Joan Giralt encara recorda a dia d’avui l’enuig que va tenir quan va sortir escollit el nom de GEP. “A mi me n’agradava un altre”, explica de manera distesa. També el dibuix del GEP que torna a Vilafranca després d’una excursió. Un dibuix fet per Ricard Aranda, que també va ser monitor de l’esplai i de colònies.

Recorregut pels 40 anys

Un dels actes centrals d’aniversari és l’exposició que es va inaugurar aquest dissabte. La mostra, que es podrà visitar a la capella dels Dolors fins al 9 de març en horari de dilluns a dissabte de 17 a 20 h, es basa en un recorregut per tota la història, des de les primeres colònies a mitjans del segle XX i fins a l’actualitat. A la inauguració hi van assistir el conseller de Drets socials de la Generalitat, Carles Campuzano; l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, i la presidenta del Moviment de Centres d’Esplais Cristians, Anna Grau.

També et pot interessar

Comentaris

1336