Petició a la Bisbal del Penedès per a una consulta sobre Les Planes del Vent

Projecte del polígon industrial Les Planes del Vent (Foto: Ajuntament de la Bisbal del Penedès)
15/02/2024 - 13:19h

L’ha entrada al registre municipal un col·lectiu ciutadà contrari a l’execució del projecte industrial

L’anomenada Comissió Promotora de la Consulta Popular no Referendària per Iniciativa Ciutadana de la Bisbal del Penedès ha fet pública una petició perquè al municipi se celebri una consulta sobre el projecte del polígon industrial Les Planes del Vent.

L’objectiu del col·lectiu, segons la petició entrada al registre de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès dilluns de la setmana passada, dia 5 de febrer, és que no s’executi el projecte industrial. Segons els promotors de la consulta, “seria la primera vegada en tota la història de la Bisbal que es presenta una petició ciutadana de consulta popular”.

El mateix col·lectiu ciutadà explica que durant el mes de desembre passat un grup de veïns i veïnes van mantenir una reunió amb l’alcaldessa, Agnès Ferré, per incentivar a l’ajuntament de la Bisbal del Penedès precisament a que realitzés una consulta. “En aquesta reunió es va constatar que moltes persones no estan d’acord amb que l’ajuntament segueixi amb el projecte sense consultar-ho a la seva ciutadania; de fet, membres d’aquesta mateixa reunió eren votants de la pròpia Agnès en les passades eleccions, però que es sentien enganyades ja que les seves últimes paraules just abans de les eleccions eren que el polígon no es faria”, s’explica des dels promotors de la consulta, que asseguren que van rebre una petició negativa a convocar la consulta.

Per la via legal
Així les coses, els promotors de la consulta han decidit demanar-la segons preveu la Llei 10/2014, de 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana. Onze persones del municipi van decidir formar l’esmentada comissió i “amb l’ajuda de tècnics de la Generalitat de Catalunya” van fer el document que van entrar al registre municipal.

A partir d’aquest moment, segons diuen també els promotors, l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès té un termini per acceptar o no la convocatòria de la consulta des de la mateixa administració local i en el cas afirmatiu s’obriria un altre període perquè la comissió recollís les signatures mínimes per forçar realment la convocatòria de la consulta.

“La Comissió creu fermament en els valors democràtics de la iniciativa i creiem que un projecte d’aquestes dimensions, que s’ha treballat d’esquenes a la població i que hipoteca per sempre el poble de la Bisbal, mereix com a mínim que la ciutadania pugui expressar la seva opinió”, diuen.

“Estem convençuts que amb perspectiva de visió set regidors estan de pas, solament son gestors que representen a la seva població i no poden unilateralment decidir sobre una qüestió tan transcendental i que, a més, mostra una important divisió social al carrer sobre la qüestió”, conclouen.

La comissió promotora ha obert un web [https://sites.google.com/view/bisbalparticipa] i altres canals de comunicació i, per exemple, demana l’adhesió a la campanya endegada amb el lema #jotambevullvotar.

Reacció de l’alcaldessa
L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, confirma que la petició d’una consulta sobre el polígon Les Planes del Vent va entrar al registre municipal i que des del 5 de febrer hi ha 3 mesos de temps per acceptar o no la seva convocatòria formal.

Amb tot, Ferré també lamenta que, si bé aquest dimecres va convocar una reunió informativa per donar “tots els detalls” del projecte, només hi va acudir la regidora Maguy Antolín (Tots Som la Bisbal). Per tant, no hi va anar ningú de la comissió convocant de la consulta ni del grup de l’oposició La Bisbal Decideix, que també és contrari al projecte.

D’altra banda, l’equip de govern bisbalenc ha emès un comunicat sobre la reunió d’aquest dimecres i acusa els opositors de “no demostrar la vericitat de les seves afirmacions”.

Es pot llegir el comunicat sencer aquí.

Desmentiment de la Comissió Promotora de la Consulta Popular

Arran de la crítica de l’alcaldessa bisbalenca per la no assistència d’algunes parts a la reunió celebrada el dimecres 14 de febrer, des de la Comissió Promotora de la Consulta Popular s’ha emès un comunicat en el qual diu, textualment:

“A la convocatòria oficial d’aquesta reunió, la comissió promotora en cap moment ha estat convidada tal com es pot comprovar en els comunicats oficials del 7 i 15 defebrer de 2024 de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès. Volem deixar clar que el nostre propòsit no és el de confrontar ni jutjar l’Ajuntament; som simplement un grup de veïns i veïnes que exerceixen els seus drets legals per aconseguir que els ciutadans de la Bisbal puguin expressar la seva opinió sobre el projecte de Les Planes del Vent. La nostra posició no és ni contrària ni a favor a l’execució del projecte industrial. Considerem que una consulta oberta permetria un debat constructiu i transparent, en el qual cada ciutadà pugui manifestar la seva pròpia opinió.

Comunicat de la Bisbal Decideix
Des del grup de la Bisbal Decideix s’ha emès un comunicat amb l’edició del 3d8 d’aquest divendres en paper ja tancada en el qual diu que continua “reclamant un debat obert a la ciutadania sobre la conveniència del projecte de les Planes del Vent, un projecte de 74 hectàrees de polígon logístic a tocar dels nuclis de la Bisbal i la Miralba”.

“El passat dia 2 de gener, des de La Bisbal Decideix vàrem fer pública la nostra voluntat de dur a terme un debat obert amb total transparència cap a la ciutadania”, es diu des del grup municipal, que lamenta que l’alcaldessa convoqués l’endemà una reunió pel 9 de gener “demanant-nos joc net i veritats”.

Així les coses, la Bisbal Decideix reitera que ja va dir que no aniria a cap reunió en privat, perquè no volen acudir a trobades en privat. “De cap manera acceptem aquesta manera de retorçar la democràcia. Quina mena de desgavell és aquest? És el govern qui ha de justificar les seves accions davant la ciutadania!”, diu el mateix grup de l’oposició.

El comunicat fet públic aquest dijous conclou:

“Des de La Bisbal Decideix continuem defensant un debat democràtic, transparent i obert a la ciutadania. Per tant, estem més que disposats a donar la cara i tenir un debat sobre aquest projecte. Ja ho vam dir fa un mes: 1) Aquesta trobada entre grups polítics ha de ser pública i no a porta tancada, 2) Ha de ser oberta a tota la ciutadania i amb torn de preguntes i 3) Ha de tenir lloc en un espai ampli (per exemple en el nou Poliesportiu) i en horari no feiner”.

També et pot interessar

Comentaris