Francisco Romero anuncia la propera convocatòria per accedir als allotjaments per a gent gran del carrer Vidal

13/02/2024 - 09:26h

En el marc de l’Alcaldia de Proximitat ha aprofitat per anunciar una nova línia d’ajuts que aviat farà pública l’Ajuntament destinada a l’accessibilitat i la conservació dels edificis.

L’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, serà aquesta setmana al barri del Centre en el marc de l’Alcaldia de Proximitat. Aquest ja és el penúltim barri del nucli urbà que rep la visita de Romero com alcalde de Vilafranca, després de la Girada, el Molí d’en Rovira, el Poble Nou, l’Espirall, les Clotes i la Barceloneta-Sant Magí. Serà al Centre les tardes des fins a dijous 15 de febrer. Hi serà acompanyat d’altres membres de l’equip de govern i de l’equip tècnic municipal.

Aquest dilluns dia 12 l’alcalde es va reunir amb la junta de l’Associació de Veïns i Veïnes i dimecres 14 hi haurà la trobada temàtica amb el veïnat en què es tractarà sobre propostes de millora, espai públic i seguretat i convivència. La trobada tindrà lloc a les 19.30h a l’Associació de Veïns i Veïnes del Centre (c/ Sant Bernat, 19-21). FranCisco Romero té agendades també visites a establiments comercials, comunitats de propietaris que han sol·licitat reunió, i també equipaments del barri.

Allotjaments per a gent gran

Coincidint amb el primer dia d’Alcaldia de proximitat al Centre, FranCisco Romero ha convocat els mitjans de comunicació per exposar algunes iniciatives en marxa o previstes al barri.

AIxí s’ha referit, en aquest sentit, a l’edifici del carrer Vidal que s’està rehabilitant per acollir 12 allotjaments per a gent gran. “Com ja vam anunciar en la presentació dels pressupostos per al 2024, apostem per la rehabilitació més que per l’obra nova. La reforma de l’edifici d’urgències per acollir aquests habitatges és la primera fase per recuperar i revaloritzar l’edifici de l’antic hospital per a l’ús públic, tal com ens hi vam comprometre”, ha explicat. L’alcalde ha recordat que les obres varen iniciar-se l’estiu de 2022 i que els pisos han de finalitzar i adjudicar-se a preus assequibles aquesta primavera. És una actuació prevista en el Pla Local d’Habitatge, que va detectar que la gent gran és un col·lectiu amb dificultats d’accés a l’habitatge.

S’han reformat íntegrament els 1.154 m2 de l’edifici, que consta de planta baixa, tres plantes pis i coberta, creant 12 allotjaments temporals per a gent gran (persones de més de 65 anys), un d’ells adaptat i la resta accessibles.

El caràcter funcional i flexible del projecte permet que les persones usuàries es relacionin i comparteixin diferents espais interiors i exteriors. Serà un edifici amb la màxima eficiència energètica, incloent plaques fotovoltaiques, telegestió de consums, aïllaments de façanes i cobertes, materials sostenibles, accessibilitat total, etc.

Les obres tenen un pressupost de 1.342.520,75 € i l’Ajuntament ha rebut una subvenció de 621.381,59 € en el marc del Programa de Impulso a la Rehabilitación de Edificios Públicos (PIREP) del fons NextGenerationEU del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia liderat pel Ministerio de Transportes y Movilidad Sostenible, amb l’objectiu de treballar per la transició ecològica i digital.

Les bases i la convocatòria per a accedir a aquests allotjaments es faran públiques molt aviat.

Ajuts a l’accessibilitat i la conservació dels edificis

Francisco Romero ha aprofitat també per anunciar una nova línia d’ajuts que aviat farà pública l’Ajuntament i que anirà destinada a l’accessibilitat i la conservació dels edificis. “Com que ja hi ha línies de subvencions d’altres administracions en temes d’eficiència energètica, com els Next Generation promoguts pel Ministeri i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, hem decidit orientar els ajuts municipals cap a altres línies d’ajuts que altres administracions no cobreixen, i que hem detectat la necessitat amb l’escolta activa als barris: l’accessibilitat i la conservació dels edificis”, ha explicat l’alcalde.

Aquests ajuts anirien adreçats a les obres i instal·lació d’aparells elevadors i rampes. Se subvencionaria un % de les obres, que serà major si a l’edifici hi ha situacions agreujants com persones majors de 70 anys o que pateixen causa sobrevinguda que en limiti l’accessibilitat, o famílies vulnerables.

També se’n podrien beneficiar obres de rehabilitació i manteniment edificis, com intervencions en l’estructura, l’envolvent de l’edifici, l’estanqueïtat de cobertes i les façanes.

I finalment, la convocatòria també abastaria les obres d’adequació a l’Ordenança del paisatge urbà dels locals d’activitat econòmica i serveis. Cobriria l’adequació dels acabats de façana a la carta de colors, el respecte dels elements patrimonials, els elements de façana (pas d’instal·lacions, antenes, retirar aparells de climatització) i adequar rètols, entre altres.

Plaça de l’Oli, km. 0

FranCisco Romero ha fet la roda de premsa des de la plaça de l’Oli, que ell ha anomenat “el nostre km. 0 de la transformació que ha viscut el Centre en els darrers anys. Aquí vam iniciar el concepte de reurbanització integral l’any 2020/2021, renovant la xarxa de clavegueram, la xarxa d’abastament d’aigua, els paviments, l’enllumenat, l’arbrat, el mobiliari urbà, buscant sempre la millor integració amb l’entorn. Aquest model el vam estendre a altres carrers del Centre com Carme, Puigmoltó, Lluna, Sant Jocund, plaça Anselm Clavé, i fora del Centre en carrers com Tossa de Mar, Banys i Sant Julià i al mateix carrer del Comerç. El balanç pensem que és del tot positiu”. L’alcalde ha dit que és el mateix concepte que es vol aplicar properament en carrers que enllacen el centre amb altres barris com el carrer de Santa Magdalena o el carrer de Sant Pere, projectes inclosos en els acords de pressupostos en els quals ja s’està treballant i que s’explicaran més endavant.

FranCisco Romero ha destacat també la rehabilitació que ha fet una promotora privada d’un edifici important situat a la plaça del Vall del Castell i que ha obtingut ajuts del fons Next Generation per la seva aposta per l’alta eficiència energètica. “Aquest projecte, que ha recuperat un edifici emblemàtic i inclòs en el catàleg de patrimoni històric i artístic de la Vila, ajudarà a revitalitzar la zona social i comercialment. L’edifici tindrà un local de mida mitjana a la planta baixa, en una ubicació molt atractiva. Des de l’Ajuntament estem treballant noves propostes per al Mercat de la Carn, que esperem anunciar ben aviat, per ajudar a la dinamització comercial d’aquesta zona del Centre”, ha afirmat l’alcalde.

Millores en paviments i voreres

Finalment, l’alcalde també ha apuntat que aquest any està previst renovar el paviment dels carrers Sant Joan, Indústria i Puigmoltó aprofitant les obres de renovació de la xarxa d’abastament d’aigua i de clavegueram que executarà l’Empresa Municipal d’Aigües, per evitar fuites tenint en compte l’estat actual d‘emergència per sequera.

La renovació de la vorera dels núms. senars del carrer Santa Clara (entre els c/ Muralla de Sant Magí i Pines és una altra millora prevista properament al barri del Centre.

També et pot interessar

Comentaris