Un centenar de tractors penedesencs a la columna de protesta de la pagesia cap a Barcelona

07/02/2024 - 17:02h

Han sortit del Baix i de l’Alt Penedès al voltant de les 11 del matí

La segona jornada de protesta de la pagesia s’ha traduït a la comarca amb la incorporació d’un centenar de tractors penedesencs a la gran columna de marxa lenta que ha començat de matinada a les Terres de l’Ebre i que ha acabat arribant a Barcelona als voltants de les 3 de la tarda: Setanta d’aquests tractors s’han afegit a la marxa lenta des de l’entrada nord de l’AP-7 a Vilafranca.

La històrica jornada de la pagesia fent sentir les seves reivindicacions ha generat eufòria entre els professionals del sector. Amb tot, la lluita és llarga i complicada i caldrà veure què passa a partir d’ara i si les protestes tenen algun efecte sobre la realitat diària.

En el cas del Penedès, els pagesos estan agrupats sota la plataforma Per un Penedès millor 6F. Les seves demandes són molt àmplies i van des de l’excés de burocràcia fins els costos de producció desmesurats que han d’afrontar els professionals del sector. Els greus efectes de la sequera són un altre dels cavalls de batalla.

També es vol acabar amb els abusos de la cadena alimentària i adapar a la realitat mediterrània els plans estratègicsde la Política Agrària Comuna (PAC). Es demanen, igualment, solucions a les administracions pels danys que genera la fauna als cultius i posar el punt i final a la competència deslleial de productes importats fora de la Unió Europea.

Des de la pagesia penedesenca i catalana en el seu conjunt les mobilitzacions d’aquesta setmana són un autèntic “crit d’auxili” pensant en el futur. Moltes explotacions es van tancant tant per la manca de rendibilitat econòmica com per la manca de relleu generacional.

De fet, en relació a l’envelliment de la pagesia, cal fer esmet que, en el global de Catalunya, només un 10% dels pagesos i pageses que treballen actualment en el sector té menys de 40 anys i, en canvi, més d’un 60% té més de 56 anys. Les xifres del penedès són molt similars a les del global català. Tot plegat converteix el futur del sector en una gran incògnita que la pagesia espera poder solucionar amb la seva lluita.

També et pot interessar

Comentaris