La Vegueria del Penedès tindrà aquest any tots els serveis territorials desplegats

Foto dels directors de serveis territorials al Penedès aquest dimarts al pati del Palau Reial de Vinseum | 3D8
07/02/2024 - 10:00h

De les dotze delegacions només quedarà el nomenament dels delegats d’Acció Climàtica i Presidència que s’ubicaran a Vilafranca.

El Delegat Territorial del Govern de la Generalitat al Penedès, David Alquézar, ha presentat aquesta setmana la memòria anual del 2023 repassant les actuacions més destacades que la Generalitat va dur a terme a la vegueria al llarg de l’any passat i les accions previstes per al 2024. El juny farà tres anys de l’inici del desplegament dels serveis territorials a la Vegueria del Penedès, un procés que s’ha fet de manera gradual i, a dia d’avui, 10 dels 12 serveis territorials previstos ja tenen nomenats els directors amb les corresponents seus. Així, Territori, Salut i Economia i Hisenda s’han ubicat a Igualada; Educació, Drets Socials i Justícia al Vendrell; Cultura, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Presidència a Vilafranca del Penedès i, finalment, Empresa i Treball, Igualtat i Feminismes i Interior a Vilanova i la Geltrú. Abans no acabi l’any està previst acabar amb els nomenaments dels directors d’Acció Climàtica i Presidència.
Alquézar destacava especialment l’obertura de les oficines d’Educació, des de les quals s’articularà la designació de les places de mestres i professor anunciant que la Generalitat està treballant per crear seus de referència a cadascuna de les quatre ciutats. D’aquesta manera, la intenció és agrupar els serveis territorials que hi ha designats a Igualada, Vilafranca, el Vendrell i Vilanova en quatre edificis on també s’hi puguin posar en marxa oficines d’atenció al ciutadà. “Volem un espai únic a cada ciutat”, refermava.
Mirada penedesenca

David Alquézar explicava també que, una vegada resolt el nomenament dels responsables territorials dels diferents departaments, s’ha avançat en la concreció de l’estructura a desplegar obrint els processos de reestructuració dels treballadors públics al Penedès, per tal d’oferir el servei de cada departament amb un organigrama propi. S’ha passat de tenir un treballador el juny del 2021 a prop d’una setantena a finals del 2023 i amb la planificació d’arribar a més de cent cinquanta al llarg d’aquest any.
Justament aquest dimarts en finalitzar la roda de premsa Alquézar es reunia amb tots els directors seguint la dinàmica de treball que, des del setembre del 2023, estableix una trobada el primer dimarts de cada mes. “Aquesta dinàmica de treball ha permès fer un pas més per tal que tots els departaments treballin amb mirada penedesenca, equiparant-nos a la resta de territoris en la gestió de l’acció de govern”, assegurava el delegat.

L’any 2023 materialitza, com a gran fita, la voluntat d’aprovar el document d’avanç del Pla Territorial Parcial del Penedès, un fet que s’ha produït aquesta setmana i que obre ara un periode d’informació pública de tres mesos. “El Penedès tindrà un pla territorial amb una visió transformadora i que afronta el món a dia d’avui a nivell d’equilibri territorial, de preservació del paisatge en una societat canviant”.

La reforma de la C-15z en tre fases

Alquézar ha detallat que la reforma de la c-15z -l’antiga carretera que unia Vilafranca amb Igualada- és una obra complementària al desdoblament recent de la c-15, coneguda com a Eix Diagonal. Ha admès que era una demanda històrica del sector agrari. “Fa més de dos anys que es va començar a planificar i és evident que faltava afrontar la petició per millorar la mobilitat dels tractors”, deia.

La previsió de la Generalitat és que el Departament de Territori liciti les obres del tram central durant aquest any. La segona fase del projecte serà per reformar el tram d’Olèrdola a Vilafranca del Penedès i el redactat de l’obra estarà enllestit properament. Restarà un tercer tram entre Sant Quintí de Mediona i Sant Pere de Riudebitlles que encara no està redactat “i sobre el qual s’hi continua treballant”.
La reforma de la c-15z es planteja amb un format força innovador de 2+1 carrils, de manera que hi ha un vial central amb prioritat per a tractors i vehicles a baixa velocitat, i al costat un carril bici. Els cotxes podran seguir utilitzant aquesta via “però passaran a ser secundaris”.

L’ampliació de l’hospital del Vendrell

Pel que fa a les inversions desplegades al territori durant els darrers anys, Alquézar ha tret pit dels diners que la Generalitat ha destinat a l’àmbit de la salut, fent especial referència als quatre hospitals, que sumen 130 milions d’euros. D’aquests, gairebé la meitat són per reformar i ampliar els centres del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, mentre que uns 25 milions són per a l’Hospital d’Igualada i prop de 40 per a l’ampliació de l’Hospital del Vendrell.

Sobre aquest darrer centre, l’acord per fer un nou edifici que complementi l’actual es va anunciar fa mes d’un any. Alquézar ha negat que durant tot aquest temps no hi hagi hagut avenços i ha dit que l’efecte inflacionista també ha condicionat el redactat de la futura obra.

Finalment ha garantit que el projecte està gairebé definit, amb la previsió que de forma “imminent” el consell executiu del Govern aprovi el conveni per tirar endavant la construcció de l’ampliació. “Sense cap mena de dubte, les obres començaran el 2024”, ha volgut recalcar.

Direccions territorials

Educació: Pilar Rodríguez*
Juliol 2022 nomenament
*El novembre del 2023 va substituir Josep M. Colomer

Territori: Raül Pérez
Febrer 2023 nomenament

Drets Socials: Lluïsa Nicolau
Juny 2023 nomenament

Cultura: Romà Cano
Juny 2023 nomenament

Salut: Irene Abad
Juliol 2023 nomenament

Empresa i Treball: Sofia Moya
Setembre 2023 nomenament

Igualtat i Feminismes: Glòria Clota
Setembre 2023 nomenament

Interior: Àngel Soteras
Octubre 2023 nomenament

Justícia: Xavier Llopart
Novembre 2023 nomenament

Economia i Hisenda: Irene Puig
Febrer 2024 nomenament


També et pot interessar

Comentaris