Vilafranca es converteix de nou en referent de la millor gastronomia de proximitat gràcies a la Fira del Gall

15/12/2023 - 12:07h

Enguany els galls es podran comprar ja cuinats

La tradicional cita anual amb la Fira del Gall de Vilafranca ja és aquí. Dissabte, a les 8 del matí, el tret de sortida del certamen el protagonitzaran, un any més, les figures del gall Tomassot i la gallina Ballarica, que des de la plaça de la Vila faran un recorregut fins al Parc de Sant Julià.

El parc tornarà a ser el punt neuràlgic d’una fira que convertirà Vilafranca, una altra vegada, en referent de Catalunya de gastronomia de producte de proximitat. El mercat d’aviram posarà a la venda al voltant de 2.000 exemplars de gall del Penedès (IGP). Una de les principals novetats d’enguany serà la possibilitat de comprar el gall ja cuinat. Es mantindran també les opcions d’adquirir-lo viu, mort sencer o mort a peces.

Acompanyant el mercat d’aviram, hi haurà una gran diversitat d’opcions per als visitants. La Mostra Gastronòmica serà també aquest any una altra de les potes importants de la fira. Hi participen els restaurants El Cigró d’Or, Cantina Viladellops, La Cucanya, Fonda Neus i la Torre del Gall, que oferiran diversos plats amb el gall del Penedès com a element central. Per la seva banda, a la Mostra de Vins de la DO Penedès s’hi podran trobar fins a una trentena de referències de negre, blanc, rosat i clàssic Penedès. La degustació de vi tindrà un preu de 3 euros.

El programa es completarà amb tastos gastronòmics a l’edifici de La Fassina, la 26a edició de la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, el mercat d’artesania i la Gastrobotiga, on els visitants podran comprar tots els plats de Mostra Gastronòmica i els vins de la Mostra de Vins. Malgrat que la Fira del Gall es concentra durant aquest cap de setmana, els dies previs hi ha hagut diferents activitats amb l’eix central del pregó, dimecres al vespre, a càrrec del gastrònom i actual director de la Fundació Alícia Toni Massanés. A més, també s’han organitzat dos tastos a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i al Vinseum i s’ha emès, a l’auditori del mateix Vinseum, el documental Campo a través. Mugaritz, incluyendo un camino, un treball sobre el restaurant Mugaritz creat per Pep Gatell, de La Fura dels Baus.

La Fira del Gall oferirà també durant el cap de setmana la possibilitat de fer recorreguts per Vilafranca amb el trenet de la fira i l’opció de conèixer les bitlles catalanes i jugar-ne partides. Els elements del joc estaran decorats per a l’ocasió amb motius vinculats amb el gall del Penedès i amb la fira mateixa.

També et pot interessar

Comentaris