L’Arboç celebra la 811a Fira de Santa Llúcia i els 25 anys del gegantó Gumersind

Els gegantons Gumersind i la puntaire de l’Arboç. (Foto: Ajuntament de l’Arboç)
07/12/2023 - 11:00h

Dissabte hi haurà 8 gegantons que acompanyaran el de l’Arboç i diumenge es farà la trobada puntaire anual amb desenes d’artistes de la punta al coixí

L’Arboç celebra aquest cap de setmana la 811 edició de la Fira de Santa Llúcia, el certamen prenadalenc conegut arreu com la fira de les puntaires de Catalunya i que enguany coincideix amb la commemoració dels 25 anys del gegantó Gumersind.

Amb motiu d’aquesta efemèride, 8 gegantons d’arreu del país convidats per l’ocasió acompanyaran el gegantó arbocenc a la trobada folklòrica que tindrà lloc dissabte. S’iniciarà a les 18 h amb una plantada i la cercavila que sortirà de la plaça de la Badalota i acabarà a la plaça de Mossèn Gaietà Viaplana, davant l’església parroquial de Sant Julià.

La trobada tindrà la particularitat que tots els gegantons participants s’inspiren en persones que han estat geganters destacats a les seves respectives poblacions. En el cas de l’arbocenc, representa Gumersind Vallès Sala (1908-1990), que fou casteller, diable i portador del gegant Chabran durant 40 anys (del 1930 al 1970).

Certamen nadalenc
Com sempre, el to nadalenc, les puntaires arribades de diversos indrets del país i més enllà i la presència d’un públic sobretot familiar marcaran tot el cap de setmana de celebració de la Fira de Santa Llúcia arbocenca.

Diumenge, com cada any coincidint amb aquesta fira, hi haurà la plantada i exhibició de coixins a partir de les 10 h a la plaça d’Antonio Machado. Serà ja la 28a edició d’aquesta proposta de l’art genuïnament arbocenc i que inclourà, per exemple, una classe magistral de Mercè Ribas Boronat, mestra artesana puntaire i professora a l’Escola de Puntaires de l’Arboç. Serà a les 12.15h a l’escenari ubicat a la mateixa plaça de la trobada.

El mateix diumenge al matí, de 10 a 14 h, al carrer de Rafael Casanova i a la plaça de la Badalota es podrà gaudir del Gran Mercat de la Punta al Coixí de Catalunya. En aquesta edició hi haurà més de 60 parades que exposaran al mercat nadalenc, artesanal i d’oficis on s’hi podrà trobar qualsevol cosa relacionada amb el Nadal o la punta al coixí.

Bestiari festiu sense foc
Aquestes propostes a banda, la Fira de Santa Llúcia de l’Arboç 2023 també inclourà, entre moltes altres activitats lúdiques paral·leles, la XXIII Trobada de Bestiari Festiu (sense foc). Es podrà gaudir també diumenge, a partir de les 11h a la rambla de Josep Gener i una cercavila a les 11.30h fins a la plaça de la Vila.

A més, també seran rellevants les diferents exposicions que s’inauguraran demà divendres, a les 19 h. Així, n’hi haurà una sobre l’art de la punta al coixí a l’Escola de Puntaires de l’Arboç; la instal·lació del pessebre municipal al PIJ de la Casa de Cultura, l’exposició fotogràfica sobre els 25 anys del gegantó Gumersind al mateix equipament, a càrrec de la Colla de Gegants i Nans de l’Arboç; i una exposició de diorames i la presentació de la placa commemorativa del primer castell de 10 descarregat a l’Arboç, el 2016 pels Castellers de Vilafranca, aquestes dues últimes a l’Auditori Municipal.

Les exposicions es podran visitar aquest divendres de 19 a 21 h i el cap de setmana d’11 a 14 i de 17 a 20 h. El Museu de Puntes al Coixí romandrà tancat demà, però obrirà en el mateix horari que les exposicions i en el que serà l’horari de tot el recinte firal dissabte i diumenge.

Val a dir, finalment, que per cada compra que es faci a les parades del mercat d’artesania es rebrà una butlleta per intercanviar a la carpa de l’organització i entrar en el sorteig de lots de diferents productes de proximitat.

Per consultar tot el programa d’actes, cliqueu aquí.

També et pot interessar

Comentaris