Els municipis de l’Alt Penedès entren en fase de preemergència per sequera i patiran restriccions

21/11/2023 - 18:00h

S’han de rebaixar els actuals consums d’aigua a molts pobles

La Generalitat de Catalunya ha decretat avui l’entrada en fase de preemergència per sequera a 202 municipis que formen part del sistema d’abastiment Ter-Llobregat. La major part de municipis de l’Alt Penedès estan integrats a aquest sistema i, per tant, es veuran afectats per les mesures d’estalvi que ha dictat la Generalitat.

Una de les mesures és la dotació màxima d’aigua per habitant i dia que passarà dels 230 als 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats económiques i comercials. Un important gruix de municipis altpenedesencs estan, a dia d’avui, per sobre del nou consum màxim que s’estableix. Pacs del Penedès (498 litres), Vilobí del Penedès (451 litres), Torrelles de Foix (334 litres), Castellet i la Gornal (318 litres) o Subirats (302) encapçalen la llista de municipis comarcals amb més consum. Avinyonet, Les Cabanyes, Castellví de la Marca, Gelida, La Granada, Olèrdola, Pacs, Pla del Penedès, Sant Martí de Sarroca, Sant Sadurní d’Anoia també estan per damunt de la xifra de 210 litres per habitant i dia. Els respectius ajuntaments hauran de prendre mesures per adaptar-se a la nova reglamentació.

A l’altra banda de la balança hi trobem Vilafranca (172 litres), Santa Fe del Penedès (175 litres), Santa Margarida i Els Monjos (180 litres), Puigdàlber (185 litres), Sant Cugat Sesgarrigues (192 litres) i Sant Llorenç d’Hortons (192 litres) que estan per sota i no hauran d’aplicar mesures de correcció. Curiosament, els diversos municipis altpenedesencs que sobrepassen el límit formen part del 20% del total dels que incompleixen en el conjunt del sistema Ter-Llobregat.

Guardiola de Font-rubí, Torrelavit, Olesa de Bonesvalls, Sant Pere de Riudebitlles, Mediona, Pontons i Sant Quintí de Mediona són els municipis de la comarca de l’Alt Penedès que, de moment, queden fora de la preemergència.

El decret de preemergència també contempla tot un seguit de restriccions complementàries. Es prohibeix el reg de gespa a excepció de les superficies destinades a pràctiques esportives, com ara els camps de futbol. Això sí, es limitarà el número de litres màxims per hectàrea i mes. També es limitarà el reg de l’arbrat a situació de supervivència i no es podran netejar els carrers amb aigua potable. Els vehicles particulars només es podran rentar en establiments comercials i queda prohibit l’ompliment de font ornamentals o llacs artificials. Pel que fa als usos agrícoles, s’aplica una reducció del 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigua regenerada.

Tot aquest seguit de mesures estan destinades a frenar la pèrdua de reserves d’aigua dels pantans de Catalunya que es troben en el seu punt històric més baix. Si no hi ha pluges i es reverteix la situació, a final d’any la Generalitat decretarà l’estat d’emergència amb mesures que, aleshores ja sí, implicaran de manera directa les llars del país.

També et pot interessar

Comentaris