Arrenca la nova temporada de la Ruta del Xató amb Enric Roca Albet d’ambaixador

Assistents a la inauguració de la nova Ruta del Xató, dilluns a la Vil·la Pau Casals del Vendrell.
15/11/2023 - 14:00h

Es va presentar dilluns en un acte als jardins de la Vil·la Casals del barri marítim de Sant Salvador del Vendrell

Dilluns va lloc la cerimònia d’inauguració de la nova temporada de la Ruta del Xató als Jardins de Vil·la Casals, Museu Pau Casals, al barri marítim de Sant Salvador del Vendrell. L’esdeveniment, acompanyat d’un duet que va interpretar cançons del mestre Pau Casals tot commemorant el 50è aniversari de la seva mort, va incloure el lliurament simbòlic del morter que ha atorgat oficialment a l’enòleg Enric Roca el títol de nou ambaixador de la Ruta del Xató per al 2023-2024, un gest simbòlic de la mà de la presidenta de la Ruta del Xató, Núria Carbó.

Aquest ritual, que marca l’inici de cinc mesos d’intensa activitat gastronòmica a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, destaca els 50 restaurants acreditats per la Ruta del Xató. Aquests establiments ofereixen una àmplia gamma de propostes culinàries basades en el xató, acompanyades sempre pels vins de la DO Penedès.

Christian Soriano, regidor de Fires i Festes de l’Ajuntament del Vendrell, va donar la benvinguda als convidats i va destacar la col·laboració de diferents entitats, com gremis i ajuntaments, que fan possible la continuïtat d’aquesta tradició gastronòmica arrelada al patrimoni del Vendrell i del gran Penedès.

Núria Carbó, de la seva banda, va realitzar una sèrie de preguntes al nou ambaixador, Enric Roca, per esbrinar la seva vinculació amb el món del xató i la seva acceptació com a ambaixador. Roca va destacar la importància de maridar el xató amb els vins de la DO Penedès, i tenir una cura especial a la qualitat dels productes. A més, es va comprometre a impulsar el xató mitjançant tallers i va destacar la importància en l’elecció d’un bon vinagre en la preparació de la salsa del xató.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, va cloure l’acte destacant la importància del projecte de la Ruta del Xató com a element identitari, subratllant l’essència cultural i gastronòmica que “ens fa sentir orgullosos”. L’alcalde vendrellenc va donar també especial atenció a la necessitat de transmetre la tradició als més petits a través de tallers educatius; precisament, els tallers infantils ‘Aprèn a fer xató’ és un dels trets identitaris de la Xatonada Popular del Vendrell de cada mes de febrer.

La inauguració de la Ruta del Xató 2023/2024 va culminar amb un showcooking protagonitzat per quatre mestres xatonaires, que van demostrar la preparació autèntica de la salsa de xató del Vendrell, acompanyada per una degustació dels xatons de cadascuna de les poblacions participants.

La Ruta del Xató

Recordem que la Ruta del Xató és una gran aventura gastronòmica que se celebra cada any a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Està estretament lligada als vins de la DO Penedès i al xató, un plat únic al món, essencialment mediterrani, originari d’aquestes comarques.

La Ruta del Xató inclou més de 200 propostes d’oci, cultura, natura, platja, enoturisme, espectacles, festes populars, degustacions, concursos, xatonades populars, escapades temàtiques i molt més, per gaudir-ne en parella, en família o amb amics.

50 dels millors restaurants de la regió posen el seu talent culinari al servei de la Ruta del Xató. A més, la Ruta inclou el Xató Tapa, un nou itinerari gastronòmic per bars i restaurants, concebut per assaborir tota la creativitat del xató en forma de tapa.

També et pot interessar

Comentaris