L’Ajuntament de Calafell invertirà 723.526,81 euros en la millora del torrent de la Casa Nova de Segur

El torrent de la Casa Nova de Segur de Calafell (Foto: Ajuntament de Calafell)
06/11/2023 - 10:00h

El projecte ajudarà a reduir la inundabilitat, però també en farà un espai natural per al seu ús per part del veïnat

L’Ajuntament de Calafell farà una inversió de 723.526,81 euros en el projecte de millora ambiental, hidràulica i d’ús públic del torrent de la Casa Nova, al nucli de Segur de Calafell.

Aquesta actuació es troba actualment en fase de licitació pública de les obres, que s’espera poder començar en les properes setmanes.

Segons remarca l’ajuntament calafellenc, el de la Casa Nova és un dels dos grans torrents que travessen Segur de muntanya a mar. L’altre és el de la Casa Vella. Aquestes denominacions provenen de les dues masies que existien a la finca original de la qual va nàixer l’actual Segur.

El torrent de la Casa Nova abasta, en superfície, des de l’autopista C-32 fins a la carretera C-31. Des d’allí fins al mar, es troba canalitzat pel subsòl. La llera es troba molt alterada a causa de la urbanització en el darrer mig segle i, en algun punt, ha quedat completament anul·lat. Això fa que el curs fluvial circuli directament pels carrers.

Anteriorment, a la part baixa, ja s’han fet algunes actuacions per retenir els cabals i aminorar les inundacions que es produeixen, en cas d’aiguat, al front marítim. Ara, es vol aprofundir en aquesta línia, però amb l’ús de mitjans naturals, que aconsegueixin resultats de forma sostenible i respectuosa.

El regidor d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Calafell, Aron Marcos, explica que “aquesta és també una oportunitat per restaurar els ecosistemes de la riera i potenciar-la per al seu ús social i veïnal, fins i tot signe d’identitat de Segur”.

El projecte té sis línies d’actuació: Reduir l’afectació per inundacions de la trama urbana amb la millora de la capacitat hidràulica de la llera, millorar la qualitat ambiental i paisatgística del torrent, ordenar l’ús social dels espais fluvials, implantar mecanismes per a la gestió dels escorrentius i reducció dels cabals punta, millorar la regulació tèrmica, la qualitat atmosfèrica, la biodiversitat i l’estat fitosanitari; i potenciar la riera com a element de vàlua patrimonial per al veïnat.

També et pot interessar

Comentaris