El Verds tornen a fer història carregant l’inèdit 9d9 amb folre

01/11/2023 - 21:11h

Els Castellers de Vilafranca tanquen la temporada descarregant novament el 3d10fm però es queden sense castell net

Bru-tal, aquest és l’adjectiu que més s’escau a la nova fita que aquest Tots Sants han aconseguit els Castellers de Vilafranca. Si l’any passat eren capaços de carregar el primer pilar de nou amb folre, manilles i puntals, un castell inèdit aquest 2023 serà recordat pel primer 9d9 amb folre carregat a la història dels castells, castell també inèdit i que era la primera vegada que una colla el portava a plaça. I novament la fita l’ha assolit la colla de la camisa verda que enguany ha celebrat el seu 75è aniversari i que acaba la temporada amb un cert regust de boca malgrat haver aconseguit una excel·lent diada de Tots Sants.

Però d’entrada els Castellers de Vilafranca, de la mà del seu cap de colla Sisco Benet, iniciaven la diada amb el colossal 3d10 amb folre i manilles. Un castell que s’ha hagut de desmuntar en primer ronda per problemes d’encaix entre quarts i quints i amb alguna revinclada que feia a la colla tirar-lo avall. Ha estat en la segona ronda quan novament han insistit en el castell de 10, l’única colla que ha estat aquesta temporada capaç de descarregar-lo en una vegada (Sant Fèlix) i carregar-lo en una altra (Santa Tecla de Tarragona). I aquesta vegada el castell ha pujat aplomat i amb molt bones mides un fet que ha permès a la colla descarregar-lo de manera solvent el castell de deu, un castell que havia de marcar el devanir la nova gesta que estava a punt d’arribar.

Arriba la gesta

Eren les dues del migdia d’un u de novembre del 2023 quan la colla anunciava a peu de plaça l’intent de 9d9f, un castell inèdit que alguns ja l’han batejat com el coliseu. Cap colla l’havia provat abans, si bé alguna l’havia assajat, mai s’havia vist a plaça i l’expectació a la plaça de la Vila de Vilafranca era màxima. Tothom volia veure un castell que encara ningú havia vist en el món casteller. Era un repte, però també una il·lusió pels verds que els últims dies l’havien assajat de manera intensa. Només veure la magna construcció i un folre amb 141 camises ja era de per si un fet excepcional. Però la traca final encara estava per arribar. El castell ha mostrat una agilitat a l’hora de construir el folre i l’inici de les gralles anunciaven l’intent vàlid. Un castell que ha pujat amb molt bones mides i que s’ha carregat de manera sobrada i amb una sola enxaneta -cal recordar que el concurs no contempla aquest fet i el puntua amb tres enxanetes-. De la primera aleta del Bru -d’aquí el primer adjectiu d’aquesta crònica-, l’enxaneta del 9d9f a la tercera aleta han passat 35 segons, però el castell s’ha pogut carregar amb solvència. Quan ja baixaven els més menuts el castell s’ha enfonsat, però el deliri i la celebració a la plaça ha estat molt gran.

Però potser els nervis i el cansament han estat un pes insuperable pels verds quan en la cinquena ronda -després de perdre la quarta ronda en desmuntar tres peus de 4d9 net- han provat el mateix 4d9 net sense sort i amb unes mides que no donaven garantia d’èxit al castell que finalment s’ha desmuntat i ha quedat en intent. Regust amarg pels verds en un castell que feia ben poc havien pogut vèncer, això sí en un assaig amb xarxa.

Finalment, en la ronda de pilars els Verds no han volgut marxar de plaça sense poder recuperar el pilar de vuit amb folre i manilles que no provaven, per diferents motius, des de Sant Fèlix. Treballat i suat fins a l’últim instant el pilar s’ha pogut descarregar i això ha donat un cert alè d’alegria a la colla que amb aquest castell tancava una temporada excel·lent tot i no poder fer una diada perfecta amb el castell de deu, el castell inèdit, el castell net i el pilar màxim de mèrit.

La resta de colles presents a la diada ho han donat tot i han sortit totes tres molt contentes. Els Capgrossos de Mataró han fet la seva millor actuació de la temporada amb una td9fm treballada però completada i al seu costat el 3d9f i el 4d9f per cloure l’actuació amb el pilar de sis.

Per la seva banda, els Xiquets de Tarragona també han sortit satisfets després de descarregar el 7d8, el 4d9f i el 3d9f i, finalment, els Castellers de Sants que l’any passat no van assistir a la diada de Tots Sants han completat el 4d8, el 3d8 i el 7d8, aquest darrer castell que on feien des del 2016. La millor actuació de la temporada dels Borinots.

Tram final dels Verds

Amb la Diada de Tots Sants els Castellers de Vilafranca tanquen la temporada oficial a l’espera del viatge a Mèxic que la colla farà del 16 al 24 de novembre i del sopar final del 2 de desembre. L’era Benet-Mata tanca la quarta temporada de mandat amb uns bons números.

20 castells de Gamma Extra

Així, els Castellers de Vilafranca han completat fins a 20 castells de Gamma Extra: 15 de descarregats i 5 de carregats. Segons la taula de puntuacions del Concurs de Tarragona, el millor castell ha estat precisament el 9d9f carregat; darrere hi van els tres 3d10fm (dos descarregats i un de carregat), el 5d9f, el 7d9f, els dos 4d9fa carregats, els quatre pilars de 8 amb folre i manilles, les quatre td9fm (tres descarecarregades i una de carregada) i els quatre 9d8 descarregats.

Els vilafranquins han descarregat fins a 19 3d9f i 15 4d9f amb la gesta també per Sant Ramon dels dos castells de nou simultanis; 6 pilars de set folrats, 6 pilars de sis, 7 quatres de vuit amb l’agulla, 2 cinc de vuit, 1 tres de vuit amb l’agulla, 7 torres de vuit folrades, 4 set de vuit, 2 tres de vuit i 10 quatre de vuit.

Fotos: FÈLIX MIRÓ

També et pot interessar

Comentaris