Comencen el primers treballs de replantació de posidònia a la costa de Calafell

24/10/2023 - 16:47h

Els feixos de posidònia han estat mesos en aquaris del CREAC

Aquesta setmana, si l’estat del mar no ho impedeix, comencen els treballs de replantació de posidònia al fons marí de la costa de Calafell. Aquestes feines formen part del projecte “Pulmó del Mediterrani, sorgit de la iniciativa ciutadana, mitjançant els pressupostos participatius de l’Ajuntament.

La posidònia és una planta aquàtica molt característica de la Mediterrània. Les praderies que forma són bàsiques per a la biodiversitat, però, a més, resulta clau per a la consolidació de les platges i prevenir la pèrdua de sorra.

“Només ho vèiem quan el mar en treu. En general, no, perquè està sota l’aigua. Però aquest treball de recuperació és importantíssim. La prova pilot que hem fet ha estat un èxit”, explica el regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos.

Els feixos de posidònia es reintrodueixen al medi marí, després d’estar uns mesos als acuaris del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC). Van ser recollits al mar durant els mesos de gener i febrer, a més de llavors de l’espècie. A les instal·lacions del CREAC s’hi ha fet una criança acurada per a garantir la seva viabilitat. La germinació va produir-se entre el juny i el juliol. I ara ja poden tornar al mar.

En concret, s’han tirant endavant 11 rixomes i 166 plàntules. Les plàntules són exemplars molt joves, de fet el primer resultat de la germinacio d’una llavor. La major part es transplataran, però una part romandrà al CREAC per continuar treballant-hi.

Una prova complementària d’aquest projecte és l’ús de materials biodegradables per protegir les plantes quan siguin transplantades al fons marí. Aquests materials desapareixeran quan la planta estigui arrelada.En els propers mesos es farà un seguiment dels exemplars transplantats. I a principis de 2024 es recolliran nous feixos i llavors per tornar a fer-ne una criança a les instal·lacions del CREAC.

També et pot interessar

Comentaris