Nou pou d’aigua per combatre la sequera a Masllorenç

Imatge d’arxiu de la perforació de terrenys per a la construcció d’un pou d’aigua a Masllorenç (Foto: Ajuntament de Masllorenç)
06/10/2023 - 09:00h

L’emplaçament ubicat al camp de futbol del poble el va definir el saurí Pere Maria Sanromà

El municipi de Masllorenç tindrà operatiu de manera imminent, aquest mateix mes d’octubre, un nou pou d’aigua que ajudarà a paŀliar en menor o major mesura els efectes de la sequera a la població.

En aquest sentit, cal apuntar que Masllorenç es troba des de fa setmanes en període d’excepcionalitat per la manca d’aigua, juntament amb altres poblacions del Baix Penedès com la Bisbal del Penedès, Bonastre, Cunit i el Montmell. Això vol dir que el consum diari està limitat a 230 litres per habitant, mentre que l’aigua per a usos agrícoles i industrials està restringida a un 40% i un 15%, respectivament.

L’emplaçament on s’ha construït el pou, a la zona del camp de futbol del poble de Masllorenç, el va definir fa tres anys el saurí tarragoní Pere Maria Sanromà, de la població de Vespella de Gaià (Tarragonès) i a qui el 3d8 hem entrevistat per a l’edició d’aquesta setmana.

El mateix saurí ha apuntat que el pou aportarà “més de 100.000 litres d’aigua a l’hora”, xifra que el fa força important pel que fa al cabal de la veta subterrània a l’indret. L’Ajuntament de Masllorenç concreta que preveu extraure 26,5 metres cúbics d’aigua per hora (m3/h), la qual cosa permetrà donar servei a “una població estacional que es calcula en 850 habitants els mesos d’estiu, mentre que la població fixa és de gairebé 600”.

Uns 200.000 euros
La perforació del nou pou d’aigua es va fer amb maquinària de l’empresa Aquasond, SL, de Castelló de la Plana, mentre que Aqlara Ciclo Integral del Agua, SA el va començar a construir el 25 de juny passat. Prèviament, l’Ajuntament de Masllorenç havia encarregat un estudi hidrogeològic a l’empresa Geosud per determinar la millor localització dins del terme municipal per aconseguir més cabal.

Amb un cost de 80.956,25 euros, IVA a part, es va fer una primera neteja dels terrenys, la perforació del pou i, per exemple, totes les anàlisis de l’aigua localitzada. Posteriorment, en una segona actuació per enllestir la infraestructura i un cost de 104.667,83 € més IVA, es van dur a terme els treballs de mecanització del pou, la connexió a la xarxa d’alta i la canonada de desguàs de l’aigua de rebuig.

Un únic pou al municipi des del 2019

Masllorenç s’ha abastit d’aigua fins al moment principalment de dos pous a tocar l’un de l’altre al nucli urbà de Marbonès, de 245 i 240 metres de profunditat respectivament. L’últim d’aquests pous ha estat abastint els dipòsits de distribució dels tres nuclis de població del municipi, mentre que el pou més antic havia quedat com a reserva per a casos d’emergència. L’any 2019, però, el més antic va quedar fora de servei de manera definitiva i a partir d’aleshores només hi havia disponible un sol pou.

A més a més, l’estiu del 2022, aquest pou va començar a no tenir el cabal suficient per abastir el municipi. Per això, l’Ajuntament de Masllorenç va haver de recórrer a contractar camions cisterna per garantir el subministrament.

Segons l’alcalde, Joan Miró Andreu, aquesta mesura d’urgència va tenir el mateix any 2022 un cost extraordinari de 100.000 euros per a les arques municipals.

L’objectiu del nou pou, ubicat a 2.250 metres de distància de l’actual, és que estigui vinculat a la nova canonada de connexió en alta als dipòsits de distribució que s’han portat a terme els darrers anys, de manera que aquest nou pou donarà servei al poble de Masllorenç, mentre que l’antic ho farà al poble de Masarbonès i a la urbanització Font d’en Talló. Amb tot, estaran interconnectats per si s’ha de traspassar aigua entre tots dos.

També et pot interessar

Comentaris