El govern del Vendrell “reequilibra” les finances municipals amb augments de l’IBI, la brossa i la plusvàlua

El ple del Vendrell celebrat aquest dilluns (Foto: Ajuntament del Vendrell)
26/09/2023 - 18:00h

El ple de l’Ajuntament aprova modificar tres de les 36 ordenances fiscals per igualar els ingressos a les despeses després de la pandèmia

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar aquest dilluns, amb els vots a favor del govern del PSC i PP i en contra de tota l’oposició, modificar a l’alça tres de les 36 taxes i impostos municipals de cara al proper exercici de l’any 2024 per, segons apunta el mateix govern, “reequilibrar les finances municipals i donar per superada definitivament la crisi provocada per la Covid-19”.

En aquest sentit, el regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, ha remarcat que tot i garantint un bon funcionament dels serveis públics durant la pandèmia va congelar els impostos de l’any passat i d’aquest 2023, a més de rebaixar el preu de la taxa d’escombraries comercials i de l’ocupació de via pública de les terrasses de bar, i que ara i “un cop eixugat l’impacte econòmic de la pandèmia” i precisament per continuar garantint el funcionament dels serveis públics “és necessari un nou reequilibri financer que assumeixi la regularització dels contractes de serveis, amb l’increment dels costos laborals i de materials, els nous preus dels consums elèctrics i de les despeses financeres”.

El mateix Santos ha apuntat que aquest reequilibri financer “ha de permetre continuar pel bon camí dels últims mandats en la gestió econòmica de l’Ajuntament que ha permès, per exemple, reduir el deute a un 57% respecte els ingressos, que és la millor dada des de l’any 1991”.

Un reequilibri financer que, segons el mateix regidor, “ha de permetre el salt de qualitat dels nous serveis públics municipals, també necessaris pel creixement demogràfic, i continuar amb les inversions de millora de l’entorn urbà i en protecció i promoció social (serveis socials, gent gran i polítiques contra l’atur)”.
Així les coses, el govern vendrellenc (PSC-PP) va aprovar aquest dilluns en solitari un augment de l’Impost de Béns Immobles (IBI), la taxa de residus i la plusvàlua o valor dels terrenys de naturalesa urbana.

Augment de l’IBI
Pel que fa a l’impost de l’IBI, l’augment aprovat ha estat de 2 centèssimes en el tipus aplicable, que ha passat de l’1,14 a l’1,16; si bé el govern vendrellenc vol remarcar que el nombre de persones que puguin acollir-se a bonificacions de l’impost també s’incrementi pels casos de famílies nombroses i famílies monoparentals, establint un nou topall de renda de 40.000 euros (amb la regulació actual aquest topall és de 35.000€) i per a la instal·lació de plaques solars, passant el termini de sol·licituds de 6 mesos des de la instal·lació efectiva fins a 2 anys.

Baltasar Santos ha explicat que l’augment de l’IBI ha estat d’aproximadaemnt el 2% respecte del 2023 i que per un valor mitjà d’un immoble de 48.000 euros suposarà pagar uns 37 euros més d’IBI (dels 554 als 581 euros, sempre de mitjana). Amb tot, Santos també explica que el valor cadastral del municipi del Vendrell, l’última revisió del qual és del 1996, és “relativament dels més baixos de la comarca en preu de mercat”.

En relació a l’increment de l’impost de l’IBI per pisos buits de grans tenidors, els quals estan penalitzats amb un 50% de recàrrec respecte del preu habitual, l’ordenança s’ha adaptat a la nova llei que estableix que en llocs de preus d’habitatge tensionat com és el cas del municipi del Vendrell es considerarà gran tenidor a tots els propietaris a partir dels 5 habitatges, i no dels 3 com fins ara.

Taxa de residus i plusvàlua
Pel que fa a la taxa de recollida de residus, la nova llei de residus estableix que la taxa ha de cobrir en arribar a l’any 2025 el 100% del cost del servei, tot i que en aquests moments el municipi del Vendrell està en una cobertura al voltant del 57% i s’ha d’ajustar aquests diferencial. “Igualment, en aquest moment s’està treballant en el nou contracte de recollida d’escombraries per passar a un model més eficient amb mètodes de recollida selectiva”, es diu des del govern local, que aquest dilluns va aprovar un increment del preu de la taxa en un 30%, fins al 75% del cost del servei que, com apuntàvem, haurà d’arribar al 100%.

Finalment, en l’ordenança fiscal de la plusvàlua que s’aplica sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana en el moment que un venedor n’obté un benefici econòmic per l’increment del preu del sòl o l’immoble en la venda, el regidor d’Hisenda ha comentat que s’ha fet una “modificació tècnica” per adaptar l’ordenança a la nova llei reguladora com a conseqüència d’uns sentència del Tribunal Constitucional. Fins ara, l’Ajuntament del Vendrell havia de retocar anualment el valor de la plusvàlua i ara “ens agafem al tipus màxim que hi hagi cada any”, diu Baltasa Santos.

“La nova regulació estatal ha comportat una baixada significativa dels ingressos municipals per aquest concepte”, afegeix el mateix regidor, que xifra que fins ara s’ingressava un 25% menys de recursos econòmics per aquest concepte. Així, l’Ajuntament del Vendrell va passar d’ingressar uns 2,4 milions d’euros anuals per plusvàlues a 1,7 milions d’euros.

Crítiques de l’oposició

Tots els grups de l’oposició van coincidir, en menor o major mesura, a criticar l’augment de l’IBI i les dues taxes esmentades aprovades pel govern en un període que asseguren no és bò per l’economia de la ciutadania i, a més, suposadament per “equilibrar” unes finances municipals que estarien millor amb una bona gestió econòmica.

Mar Vázquez (FEM Vendrell) va explicar al ple que tot i l’increment del salari mínim interprofessional (SMI) també augment la inflació i “aquesta pujada fiscal és immoral després de la pandèmia, quan els treballadors seguim sent pobres, perquè pugen els salaris, però també l’IPC”. “Proposo que gastin menys, per exemple, en concerts de 80.000 euros per fer propaganda del govern”, va dir Vázquez.

Lluís Navarrete (Primàries) va explicar que el govern del Vendrell “viu en una realitat paral·lela” i, per exemple, els ciutadans hauran de pagar 40 euros més per l’IBI i 157 euros més els bars i establiments similars un cop ja no tindran bonificacions derivades de la pandèmia. Navarrete també va criticar l’augment de la taxa d’escombraries, sobretot, tenint en compte que la societat EcoBP que gestiona el servei a la comarca del Baix Penedès i que hauria d’haver estat liquidada el 2021 “continua treballant, ha tingut mig milió d’euros de beneficis anuals en 4 anys, dues terceres parts dels quals han anat a parar a Fomento, que té el 66% de les accions”. “La taxa ha pujat un 43% en els últims anys i Fomento ha guanyat 1,3 milions d’euros”, es va queixar Navarrete.

A més, el regidor de Primàries va criticar que el Vendrell sigui un municipi “líder en no reciclar” i que, suposadament, en comptes de millorar els índexs de recollida selectiva amb un reforçament del servei i campanyes de reciclatge “hem passat del 35% al 30% de recollida des que Kenneth Martínez és alcalde”. Finalment, el mateix regidor va apuntar l'”èxit” de la recollida del servei porta a porta a Sant Vicenç de Calders, Nou Vendrell i Torreblanca, que va xifrar en el 76,70%, “però el govern envia un missatge que no val la pena reciclar perquè igualment pagaràs un increment de la taxa”.

De la seva banda, Antonio Moreno (Vox) va qualificar els augments dels tributs d'”asfixia i atropellament fiscal”. “Justifiquen una pèssima situació financera que ha creat el mateix govern”, va afegir Vox, que va demanar al govern que com a alternativa “cal reduir la despesa i no donar subvencions. És una oportunitat d’or per reduir impostos i que les famílies puguin reduir més”. Moreno també va aprofitar per criticar el PP, de qui va dir que es mostra liberal i a favor de baixar impostos a tota Espanya i “aquí pacta una pujada amb el PSC”.

Finalment, des de Som Poble-ERC van intervenir Jennifer Macía i Marc Robert per criticar que, segons ells, el govern “restringeixi” partits polítics a la comissió d’estudi financer, que l’IBI estigui “al 0,07% del màxim previst” i que “gastin més del compte”. A més, Robert va apuntar que el cannon de la Generalitat per “incentivar el reciclatge” suposa haver de pagar 20 euros més per tona de residus que s’ha d’eliminar sense reciclar i que això suposa en el cas del municipi del Vendrell “passar d’uns 6 milions d’euros pel cost d’eliminar els residus el 2019 a uns 8,5 milions d’euros aquest 2004 i a més de 9 milions d’euros el 2024”, va apuntar Marc Robert. “No implantar el servei porta a porta i contenidors intel·ligents a tot el municipi ha suposat no estalviar un milió d’euros, que hagués permès poder apujar la taxa ara un 10% en comptes del 30%”, va concretar el mateix regidor.

També et pot interessar

Comentaris

1336