El ramat del projecte Camins de Vida entra al Penedès amb 87 cabres i molta expectació

26/09/2023 - 15:38h

Estarà a la comarca fins aquest divendres

El projecte Camins de Vida, impulsat pels ajuntaments de Llívia i Santa Margarida i Els Monjos i l’associació Camí Ramader de Marina i que compta amb el recolzament de diverses institucions públiques i privades, està vivint aquest any un ampli seguiment. El ramat de 87 cabres conduït pel pastor Dani Giraldo ha entrat al Penedès per Sant Quintí de Mediona i estarà a la comarca fins divendres quan estan previstos diferents actes a Santa Margarida i Els Monjos. Abans també haurà estat a Guardiola de Font-rubí, Les Cabanyes i Moja

El projecte té com objectius la reivindicació de la transhumància, els camins ramaders i el món pastorívol, la protecció ambiental i cultural del territori i el foment del turisme. El recorregut del ramat de cabres segueix el traçat de l’històric Camí Ramader de Marina al llarg de 282km, entre el Llac de la Bullosa a França i Cunit, passant per 41 pobles de la geografia catalana. El pastor Dani Giraldo, amb els seus gossos Pirata i Lola, realitza cada dia entre 5 i 20km de recorregut. Va començar el camí el dia 9 i l’acabarà l’1 d’octubre a Cunit.

El primer poble penedesenc on va arribar el ramat va ser Sant Quintí de Mediona. Allà un nombrós grup de nens i nenes del col.legi del poble va rebre el pastor i les cabres amb molt d’interès. A cada poble, les cabres passen la nit en un tancat provisional i al matí següent es realitza una munyida per treure llet dels animals.

Dani Giraldo explicava que, a diari, s’aconsegueix una mitjana de 30 litres de llet en cada munyida, si bé aquesta xifra “”està en funció de la qualitat de les herbes que han menjat les cabres. Es un termòmetre de la qualitat del terreny”. Giraldo també explicava que en el seu recorregut ha estat acompanyat pels gossos pastors Pirata i Lola. El Pirata és el més gran i experimentat i la Lola la més jove i en fase d’aprenentatge. Els nens i nenes es mostren molt interessats en cada aturada de la feina que fan els dos gossos i el sistema de guia que aplica Giraldo.

Giraldo viu a Alforja (Baix Camp) i quan acabi el traçat del camí a Cunit l’1 d’octubre, continuarà la seva excursió amb el ramat fins arribar a casa. “Ens marquem l’objectiu de reivindicar la totalitat del recorregut històric del camí ramader que també passava per la Serra del Montmell i per la zona de Poblet i Santes Creus”, explica.

També et pot interessar

Comentaris