L’autopista AP-7 continuarà sense peatges després del principi d’acord entre Espanya i la UE

21/09/2023 - 17:00h

Era un dels advertiments de la Unió Europea

Segons avancen alguns mitjans, el govern espanyol ha tancat un principi d’acord amb la Unió Europea per evitar que es tornin a implantar peatges a les autopistes de titularitat estatal, entre elles l’AP-7, a partir de l’any que ve. Europa havia advertit fa uns mesos que Espanya deixaria de percebre fons europeus si continuava mantenint la gratuïtat. Des d’Europa s’havia insistit que els diners dels fons europeus no es podien destinar al manteniment de les infraestructures viàries i per això reclamava de l’Estat la recuperació del sistema de pagament.

Ara, però, el panorama ha canviat. L’acord a dues bandes contempla el compromís espanyol d’aplicar mesures per reduir el CO2. Per fer-ho, s’inclourà a la futura llei de mobilitat sostenible una sèrie de mesures per fomentar el transport de mercaderies per ferrocarril. Aquesta llei està aturada des d’abans de les eleccions generals.

Amb tot i després d’aquest acord, queden damunt de la taula diferents interrogants. Cal tenir en compte que l’autopista AP-7 genera un trànsit diari de 30 mil camions que malmeten la calçada i generen uns elevats indexs de contaminació. A més, el fet de la inexistència de peatges també ha fet augmentar la circulació de vehicles particulars amb la qual cosa l’autopista està al límit del col.lapse gairebé cada dia. Les avaries i els accidents es reprodueixen a ritme accelerat i les cues són una constant.

Per rebaixar aquesta ingent xifra s’haurien d’aplicar mesures de potenciació del ferrocarril, però convertir aquestes mesures en realitat sembla, a dia d’avui, una quimera. La consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, s’ha mostrat preocupada pel fet de la falta d’alternatives reals i eficients al cotxe i per saber com s’acabarà finançant el cost del manteniment de les autopistes.

També et pot interessar

Comentaris