“No ens deixeu sols”

Els usuaris del bus a Barcelona demanen a l’Ajuntament que faci d’interlocutor en les converses amb la Generalitat per forçar una solució al problema

Els usuaris de la línia de bus que uneix Vilafranca amb Barcelona han dit prou i avui han fet evident la seva indignació pel servei deficient que ofereix l’empresa concessionària, MonBus. A través del grup de whatsapp que es va crear fa una setmana i que ja reuneix prop de 600 persones s’havia convocat una concentració a la plaça de la Vila coincidint amb el ple municipal d’aquesta tarda. Prop de 150 persones han acudit a la convocatòria amb pancartes i xiulets i finalment han irromput a la sala de plens on han reclamat el suport de tots els grups municipals i la mediació de l’Ajuntament davant la Generalitat per forçar-la a trobar una solució. “No ens deixeu sols”, s’ha deixat sentir a la sala entre els afectats.

En una assemblea improvisada a la plaça de la Vila, els concentrats han iniciat una pluja d’idees sobre les accions a dur a terme a partir d’ara. Les que prenen més força són la recollida de signatures, el col·lapse de la web de Territori amb queixes dels usuaris, fer front comú amb les reivindicacions d’altres ciutats com ara Igualada i denunciar la falta de fulls de reclamació per part de l’empresa, entre d’altres.

Amb tot, però, la solució no serà immediata tal com a explicat l’alcalde, Francisco Romero, a una representació dels usuaris afectats en una trobada prèvia a la concentració. A hores d’ara no hi ha calendari de negociació i de la reunió amb la Direcció General de Transports només s’ha arrencat el compromís de la Generalitat de posar fil a l’agulla per elaborar una proposta per planificar la millora integral del servei.

L’alcalde ha explicat que fins i tot ha arribat a oferir al departament de Territori “una bestreta de diners municipals” per si podia ajudar a ampliar el servei, una proposta que no es contempla per part de la Generalitat perquè no està permesa per llei. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament només ha pogut prometre tot el suport institucional als afectats.

L’endemà de l’anunci de reforçar amb més autobusos i sortides a primera hora s’ha vist que és clarament insuficient els pedaços proposats i les cues encerclant l’estació de Vilafranca i també de tornada des de Barcelona s’han tornat a repetir.

Els diferents grups municipals s’han posicionat en la línia d’exigir solucions a la problemàtica del transport per carretera fins a Barcelona. Des de Junts, Aureli Ruiz recorda que l’abril passat es va reunir amb la Generalitat per demanar-li l’ampliació de busos. “Llavors es va fer, però ja vam advertir que seria insuficient quan s’iniciessin les obres i els talls en el viatges amb tren. No s’ha fet i ara la necessitat és urgent. Els reforços que s’han anunciat són insuficients i cal que la Generalitat aposti per aquest servei d’una vegada”, explica Ruiz. Així mateix, considera que “des de l’Ajuntament, el nou govern a ha anat tard i malament, no pot ser que s’esperi dues setmanes a reunir-se amb la Generalitat i no es surti amb solucions definitives. Cal treballar molt més i no esperar esdeveniments”, ha conclòs.

De la seva banda, ERC ha convocat la premsa per pronunciar-se sobre la problemàtica del transport públic a Vilafranca i comarca i ha presentat una moció d’urgència al ple d’avui. Els republicans han incidit en la necessitat de fer front comú i “un posicionament unànime i sense fisures de l’Ajuntament”. La moció mostra el suport als usuaris tant de bus com de tren, també afectats per les mancances de Renfe. També es reclama que els pròxims 10 dies es convoqui el Consell Municipal del Transport Públic per debatre la problemàtica; demanar a l’Estat una compensació per les intervencions no realitzades per part de Renfe; demanar al departament de Territori que ampliï amb més busos tant les franges del matí com de la tarda i en les dues direccions; elaborar un estudi sobre l’estat del transport públic a Vilafranca i avaluar les causes i les conseqüències d’aquest estat, i, finalment, reclama una reunió tant amb el departament de Territori com amb el ministerio de Transportes.

Des de la CUP, també es denuncia la situació del transport públic que pateixen els usuaris, especialment amb destinació a Barcelona, i es pregunten “quin tipus de planificació i control existeix sobre aquests serveis, que no han previst ni l’augment d’usuaris amb l’inici del curs universitari. Les llargues cues que es generen i la sobreocupació són inacceptables.” Els cupaires insten els partits que governen a la Generalitat i al govern espanyol, “a realitzar les gestions necessàries per solucionar un problema que ja és endèmic, així com a l’Ajuntament de Vilafranca, per tal que faci la pressió per d’arribar a una solució amb cara i ulls per a la ciutadania i es deixi de jugar amb la vida dels treballadors i estudiants que fan ús d’aquests serveis de transport públic”.

Vilafranca en Comú ha tornat a demanar la reunió de Consell Municipal del Transport Públic i, fer front comú entre tots els partits per forçar a aconseguir una solució al problema del transport públic.

També et pot interessar

Comentaris