El Penedès registra des de principi d’any les xifres més baixes de pluja de tot Catalunya

06/09/2023 - 16:00h

Una zona del sud-oest de l’Alt Penedès i l’est del Baix Penedès, la pitjor

L’àmplia sensació ciutadana que es viu al Penedès respecte a la falta de pluja, és un fet real que les estadístiques d’aquest 2023 posen de manifest. L’Alt i el Baix Penedès s’han convertit aquest any en les comarques de menor precipitació acumulada de tot el país, supertant zones tan àrides com les comarques del pla de Lleida.

Els mapes del Servei Meteorològic de Catalunya dibuixen, sobretot, una zona especialment preocupant ubicada entre el sud-oest de l’Alt Penedès i l’est i sud del Baix Penedès. Municipis com Santa Margarida i Els Monjos, Castellví de la Marca, Castellet i la Gornal, Banyeres, Bellvei, L’Arboç i, fins i tot, El Vendrell, tenen registres pluviomètrics molt per sota de la seva mitjana climàtica. La quantitat de pluja recollida des de l’1 de gener i fins avui en aquest seguit de poblacions es mou entre els 100 i els 150 litres per metre quadrat, unes xifres que equivalen a un clima gairebé desèrtic.

La manca de pluja és una constant des de fa temps, però aquest 2023 s’ha agreujat molt al Penedès. No han arribat temporals ni llevantades i, a més, les habituals tempestes d’estiu han passat de llarg de forma sistemàtica. Tot plegat ha desembocat en nivells de pluja ínfims com en els casos de Bellvei (118 litres per metre quadrat), Santa Margarida i Els Monjos (132 litres per metre quadrat), Banyeres del Penedès (126 litres per metre quadrat) o El Vendrell (119 litres per metre quadrat). En el cas del Vendrell, els barris marítims, com Coma-ruga, acumulen quantitat una mica més elevades (191 litres per metre quadrat).

Aquests nivells tan ínfims contrasten amb les terribles plugues que van caure el passat cap de setmana a les Terres de l’Ebre producte de la DANA que va afectar la zona (220 litres a Alcanar), però que al Penedès va tenir molt poc impacte. Precisament, la irregularitat de les precipitacions, tant a nivell d’intensitat com de distribució geogràfica, és una de les conseqüències que, segons els científics, provoca el cada dia més present canvi climàtic

També et pot interessar

Comentaris