Els Castellers de Vilafranca s’apunten el primer 3d10fm de la temporada en un sant Fèlix amb 10 castells de gamma extra

30/08/2023 - 16:17h

Els verds sumen quatre gamma extra, la Joves surt amb la millor actuació de la seva història, la Vella queda condicionada amb la caiguda de la torre de vuit neta carregada i els Minyons descarreguen la torre de nou emmanillada

La diada castellera de Sant Fèlix ha arrencat a les 12.35 amb el primer gamma extra amb 6.000 espectadors en una plaça de la Vila de Vilafranca plena de gom a gom. Han estat els Castellers de Vilafranca que han obert plaça descarregant el 3d10fm, el primer que es veu aquesta temporada. El castell ha pujat a la primera i s’ha mostrat segur fins a la carregada amb una canalla ben decidida i ràpida. Els verds l’han hagut de treballar per descarregar-lo davant l’esclat de la plaça. Aquest és el dinovè que descarrega la colla vilafranquina a la seva història.

Els mateixos que ha carregat la colla de la camisa verda fins ara. Aquest 3d10 és el cinquè que descarrega la colla vilafranquina per Sant Fèlix que des del 2013 ha portat sempre aquest descomunal castell a plaça.

La segona colla en actuar tal com va decidir el sorteig de la setmana passada era la Colla Joves Xiquets de Valls que ha triat una sortida conservadora amb el seu intent sobre el 3d9 amb folre. Després d’un primer peu desmuntat, els vermells han encarat, aquest cop sí, un tres que ha completat sense cap dificultat. Amb aquesta construcció, la Joves s’anota el 3d9 amb folre descarregat número 200 de la seva història.

I a l’altra banda de la plaça, la Colla Vella ha triat el castell que enguany li està donant més satisfaccions i que ja havia descarregat en tres ocasions fins al dia d’avui, el 4d9 amb folre i pilar. Després d’un primer peu desmuntat, els rosats han agafat millors mides del castell i sense problemes fins la carregada del 4, ha iniciat el descens amb molta cura per deixar el pilar de set al descobert. La Colla vella s’ha anotat el seu primer gamma extra de la diada.

La primera ronda de Sant Fèlix ha acabat amb el tercer gamma extra. La td9fm que ha descarregat els Minyons de Terrassa. Una construcció que s’ha mostrat molt segura i gràcies a un gran treball del folre i les manilles. La primera ronda s’ha tancat en menys d’una hora.

Segona ronda

La segona ronda l’ha obert novament els Castellers de Vilafranca amb el 4d9fa. Després d’haver carregat la construcció a l’Arboç fa només tres dies els verds novament l’han carregat després que el pilar s’ha trencat en l’encaix del quart i la quint. Els verds continuen sense poder-lo descarregar des del juliol del 2017 a Vilanova i la Geltrú.

En segona ronda, la Colla Joves ha posat una marxa més i ha tirat a la primera, sense dubtes, el 4d9 sense folre. La construcció ha pujat forta i amb bones mides, s’ha carregat amb suficiència i només ha perillat a la sortida del pom de dalt, quan les presses ha fet témer per la descarregada. La Joves ha aconseguit completar el castell davant l’eufòria dels seus, el reconeixement de la plaça i l’aplaudiment de Verds i Minyons. D’aquesta manera, els vermells s’han anotat el seu primer gamma extra de la diada i de la temporada, també el primer que Eduard Toda, que anava al terç del castell, assoleix com a cap de colla.

En el seu torn, la Colla Vella ha demostrat que anava a totes amb l’anunci del segon gamma extra de la diada, el 2d8 sense folre. El castell ha pujat disciplinat i amb determinació al primer intent i  amb l’aixecadora col·locada, l’enxaneta ha tingut uns moments de dubte però finalment ha continuat el seu ascens i l’ha carregat. Quan ja iniciava el descens, la fràgil construcció, que havia quedat tocada, s’ha desplomat quan han saltat els terços.

La segona ronda ha acabat amb els Minyons de Terrassa que han fet un intent desmuntat del 5d9f després d’un peu desmuntat.

Tercera ronda

Els verds han encetat nova ronda amb el 7d9f, un castell que només s’ha carregat una vegada a la història dels castells per la mateixa colla vilafranquina, en concret la diada de Tots Sants del 2012. Amb els quints col·locats el castell, que no estava ben lligat a nivell de folre sobretot, ha tirat avall quedant en intent desmuntat.

La Colla Joves, esperonada per la consecució del 4d9 sense folre ha anunciat el seu segona gamma extra del dia, el 5d9 amb folre. Coincidint amb la col·locació dels aixecadors, el castell ha mostrat cert tremolor i, amb els més menuts ja baixant un cop carregat, ha perdut les mides de tota l’estructura del 3, i s’ha acabat plegant arrossegant amb ell també el 2.

La segona colla a completar les rondes regulars ha estat la Colla Vella que, després de la caiguda a la baixada del 2d8 sense folre, ha optat per assegurar amb el 4d9 amb folre, que ha completat sense patiment.

La ronda ha conclòs amb un intent de 5d9f dels Minyons de Terrassa que ha cedit quan les cassoletes es situaven a la seva posició.

Quarta ronda

A la quarta ronda els verds hi han tornat amb el 7d9f. I aquest cop sí. Han tornat a fer història. L’han descarregat, això sí treballant-lo al límit, per segona vegada a la història després de fer-ho per Tots Sants del 2012. Són els únic que l’han construït en l’era castellera. Un castell complicadíssim, molt llarg d’execució però avui amb una canalla molt decidida s’ha pogut executar a la perfecció.

La ronda de pilars l’ha encetat la Colla Joves que ha arrodonit la seva actuació descarregant un pilar de 8 amb folre i manilles en la que no s’ha estalviat la seva dosi d’èpica. La descarregada ha estat molt treballada, especialment a les manilles per evitar que s’escapés el terç. Pilar molt celebrat al rotllo vermell amb els seus càntics habituals adreçats als rosats.

La Colla vella ha hagut de rebaixar pretensions a l’hora del pilar a conseqüència de la caiguda anterior i descartar el de 8 amb folre i manilles, que ja ha descarregat amb solvència aquesta temporada, i s’ha hagut de conformar amb l’espadat de 7.

Cinquena ronda

Els Verds han tancat la seva actuació descarregant l’estratosfèric pilar de vuit amb folre i manilles que s’ha hagut de treballar sobretot en la sortida de l’enxaneta a la descarregada. Els vilafranquins acaben un Sant Fèlix amb quatre gamma extra i la millor actuació de la temporada.

Els Minyons de Terrassa no han volgut sortir de plaça sense completar tres castells i en ronda de repetició han plantat un 4d9f sense cap història.

També et pot interessar

Comentaris