Crida a repensar el model d’oci nocturn de festa major
La massificació de les empalmades obliga diversos ajuntaments a contractar seguretat privada
L’Ajuntament de Vilobí s’ha posicionat sobre l’incident que es va produir la matinada de dissabte durant la sessió de DJ programada en el marc de la festa major i fa una crida a la reflexió. Va ser una baralla entre dues persones d’un mateix grup que va anar pujant de to i, davant el caire que anava agafant la situació, va ser el mateix DJ qui va decidir donar per acabada la sessió i evitar d’aquesta manera que empitjorés.
L’endemà mateix, l’Ajuntament i la comissió de festes va emetre un comunicat de rebuig i condemna dels fets violents protagonitzats per “un grup reduït de persones”. Així mateix, lamenta que “grups aïllats de persones de fora del poble s’afegeixin a la festa amb la intenció de rebentar-la”.
En aquesta línia, el regidor de Seguretat, Josep Maria Flores, ha exposat que “cal fer una reflexió entre tots i repensar el model de determinats actes de la festa major”. Flores va afegir que “cal ser contundents davant d’aquests actes i no podem fer veure que no ha passat res”.
La baralla no va anar a més i es va aconseguir dispersar els grups enfrontats coincidint amb l’arribada de vuit efectius dels Mossos d’Esquadra. L’Ajuntament de Vilobí per primer cop en molts anys ha contractat enguany tres efectius de seguretat privada, que s’han afegit al vigilant municipal.
Josep Maria Flores expressa la necessitat de debatre i encarar aquesta problemàtica a nivell comarcal, ja que és un mateix patró el que es reprodueix en actes nocturns de festes majors d’altres municipis de l’Alt Penedès. L’empalmada de dissabte va transcórrer sense incidents.
De fet, els aldarulls amb més o menys intensitat no són exclusius d’un únic municipi i és una problemàtica que es comparteix amb diversos pobles que, en ser petits, no acostumen a tenir guàrdies municipals. És per aquest motiu que són molts els ajuntaments i comissions de festes que han optat per contractar seguretat privada.
Olèrdola
Aquesta opció també la va escollir la comissió de festes i l’Ajuntament d’Olèrdola per a l’empalmada de la festa major de Sant Pere Molanta, a principi d’aquest agost. Però, tot i així, no es va poder evitar algun esvalot a la pista de l’escola Rossend Montané on, en un moment donat, es va produir un tap a l’accés i momentàniament es va tancar l’entrada.
L’alcaldessa, Fina Mascaró, considera que la fórmula de la seguretat privada, també utilitzada a la festa major de Moja, és bona, tot i que l’espai condiciona. En el cas de Sant Pere Molanta, al setembre es farà una avaluació amb la comissió de festes i l’alcaldessa no descarta un replantejament del format o, fins i tot, plantejar un espai alternatiu. En qualsevol cas, Mascaró és partidària de compartir esforços per encarar una situació compartida amb molts municipis.
La Granada
Amb l’objectiu d’evitar situacions compromeses, l’Ajuntament de la Granada pren diverses mesures per determinats actes de la festa major. L’alcalde, Joan Amat, explica que els concerts nocturns es desenvolupen en un recinte delimitat per tanques, amb una única entrada on la seguretat privada, en aquest cas 5 agents, realitzen control d’accés i impedeix l’entrada de vidre al recinte.
Per Amat el debat que hi ha sobre la taula és “empalmada sí, empalmada no” i creu que “aquest model durarà mentre no passi res greu”.
L’alcalde de la Granada, municipi de 3.200 habitants, assegura que en actes nocturns de festa major el municipi arriba a doblar la quantitat de persones que hi viuen. Amat es mostra satisfet del funcionament del mètode de control utilitzat i anima la resta de municipis a optar per la fórmula de contractació de seguretat privada. Amb tot, admet que el tipus de recinte on es fa l’acte pot condicionar el seu bon desenvolupament.