La Capta anuncia la festa major de Vilafranca amb el programa, l’estampa i l’obsequi d’enguany

17/08/2023 - 11:24h

El regal és la unió de dues històries en un sol llibre. Dos relats genuïns que transcorren en dos períodes històrics diferents: l’època medieval i la contemporània

Hi havia ganes, com cada any, de sentir els cinc coets que encenen els cinc administradors anunciant el primer dia de la Capta. La flaire festamajorenca s’ensuma i la plaça de la vila estava plena de gent de totes les edats com mai. Nervis, il·lusió, alegria, tot plegat amb un quintet administrador que destapava el secret de cada any, el regal del programa. El regal d’aquest any, que porta per títol “1408-2023”, és la unió de dues històries en un sol llibre. Dos relats genuïns que transcorren en dos períodes històrics diferents: l’època medieval i la contemporània. Presentades en sis fascicles, inspirats en els clàssics fanzins, les dues històries comparteixen un mateix escenari: els carrers del nucli antic de Vilafranca. D’una banda, l’historiador Pep Bosch Planas ens presenta a Tomàs Marquès, mestre de pedrera i director de les obres que es fan a Vilafranca l’any 1408. Assassinats, una revolta al call jueu, cops d’estat i infidelitats acaben teixint un relat on s’hi barregen realitat i ficció. D’altra banda, l’escriptor i periodista cultural Oliver Mancebo ens narra, amb un to àcid i satíric, les peripècies del Yerai i la seva colla d’amics, la banda de Saffiyah, durant la Festa Major.

Del programa se n’han editat 1.350 unitats que es vendran al preu de 35 euros. Durant tot el dijous i aquest divendres de 9.30 a 13h es podrà adquirir a la parada de la plaça de la vila i la Capta discorrerà pels barris. Així, ahir dijous ho va fer als barris de l’Espirall, Barceloneta-Sant Magí, les Clotes, el Centre i la Girada i avui divendres ho farà al barri de Sant Julià, Molí d’en Rovira i Poble Nou i també es visitaran les residències de gent gran.

Les dues ficcions permeten fer un recorregut pels punts clau dels seguicis festamajorencs, al mateix temps que esdevenen un homenatge indiscutible a la nostra festa.

L’artista gràfic vilafranquí Dani Jané ha dissenyat un programa de 224 pàgines on ha utilitzat un sistema d’enquadernació alternatiu i que ens remet a la pedra, és a dir, una cosa dura, sòlida, gris com ja apareix en la coberta. Tot plegat amb la clara intenció de tirar enrere per anar a parar a l’època medieval. Per aquesta festa major ha creat una tipografia única que ha ajudat a potenciar el fet rústic, medieval, en definitiva una cosa antiga i amb la presència de pocs colors, un fet del tot buscat pel mateix autor. Amb un format de 160×240 i un gruix de 21 mil·límetres al llom s’ha fet una estampació manual amb l’eslògan ‘Serà màgica’.

Al programa hi apareixen tots els balls festamajorencs dels quals l’artista n’ha generat un element amb un tractament picapedrer molt simple a través de línies rectes, angulars i sense cap corba que busca el sentit primitiu i antic. Tot plegat i coincidint en què també es dedica al packaging Jané ha volgut crear un conjunt amb molta presència, entregat amb una caixa amb diversos nivells que, a banda del programa i el regal, conté l’estampa i el programa de mà i de la qual està orgullós perquè diu “és tota una experiència obrir la caixa”, explica Jané.

La Capta als barris

Durant les tardes d’aquest dijous i divendres, hi haurà parades als diferents barris de Vilafranca, amb activitats i presència dels diferents balls.

Dijous 17 d’agost, de 18h a 20.30h

-Barri de l’Espirall, a la plaça Doctor Bonet.

Balls: Nans i Gitanes.

-Barri de la Barceloneta, al carrer Barba i Roca.

Balls: Figuetaires, Capgrossos i Cotonines.

Activitat: Taller infantil.

-Barri de les Clotes, al carrer Torrelles de Foix.

Balls: El Drac, Ball d’en Serrallonga i Panderetes.

Activitat: Berenar per a les persones assistents.

-Barri de la Girada, a la rambla de la Girada

Balls: Pastorets, Panderos i l’Àliga.

-Barri del Centre, a la plaça de la Vila

Balls: Ball Pla i Gegants petits.

Divendres 18 d’agost, de 18h a 20.30h

-Barri de Sant Julià, a la plaça de la Sardana.

Balls: El Drac i Nans.

Activitat: Taller de xapes i berenar popular amb fruita.

-Barri del Molí d’en Rovira, a la plaça Vilanova.

Balls: L’Àliga, Bastoners i Falcons.

Activitat: Taller infantil i berenar popular.

-Barri del Poble Nou, al parc del Tívoli:

Balls: Capgrossos i Cercolets

Activitat: Taller de pintar cares i altres dibuixos a càrrec de l’AEiG Pere II i Santa Maria de Foix.

-Barri del Centre, a la plaça de la Vila

Balls: Gegants petits i Cotonines.

Activitat: Taller infantil.

Actes previs de festa major

Pel que fa als actes previs de la festa major divendres la plaça de la Vila acollirà l’acte de celebració dels 40 anys de Manxa Borrega amb una cercavila a partir de les 6 de la tarda que acabarà amb una mostra i tallers per a tots els públics i una taula rodona al Claustre dels Trinitaris. Per dissabte a les 18.30h a la plaça de Jaume I hi haurà la presentació de la nova coreografia del Ball Pla de Vilafranca. I dimarts arrencaran la Novena i els Goigs a partir de les 20.45h

També et pot interessar

Comentaris