Els administradors presenten una estampa de Sant Fèlix ‘irreverent i provocativa’

07/08/2023 - 21:10h

L’autora, la florista vilafranquina Foix Cervera, ha descrit l’estampa com a “fresca, lluminosa i floral”

“Reconeixem que es tracta d’una estampa irreverent i provocativa i no deixarà ningú indiferent”. Amb aquestes paraules els administradors han presentat aquest dilluns al pati de l’Escorxador l’Estampa de Sant Fèlix que enguany ha fet la florista vilafranquina Foix Cervera i Esteve. “Potser no era el que esperàvem i ens va generar certs dubtes però l’hem tirat endavant amb la voluntat de respectar la creativitat de l’artista”. També ha sorprès aquest any que l’acte no era públic com en els darrers anys.

Després d’advertir del seu “pànic escènic”, en les seves primeres paraules, Foix Cervera ha descrit l’evolució de l’Estampa. L’Estampera ha reconegut que quan va rebre l’encàrrec va sentir “sorpresa” perquè com florista mai s’hauria imaginat de fer una estampa i perquè ja feia quinze anys que no podia venir a la ‘més típica’. Al final, i després de la condició demanada pels administradors “que hi hagués color” va acabar acceptant l’encàrrec.

Cervera ha explicat que va començar a treballar l’estètica vegetal, però que la va portar a una estètica molt “austera i fosca” per aquest motiu es va decantar cap una estètica “més cinematogràfica”, amb la qual introduïa un personatge. Però el fet que el protagonista fos un sant màrtir també la portava “cap a la foscor, la negror, la mort” i va acabar decidint portar-lo a l’altre extrem o sigui un sant Fèlix “festiu, plaiero, de vacances, lluminós i sobretot feliç”. Va ser en aquest punt on Cervera va adoptar l’estil flower power a través d’una barreja de colors i textures i materials.

Després de descobrir-lo Cervera ha explicat que s’havia endut sant Fèlix de vacances a Menorca, on resideix actualment. “He volgut crear una estampa fresca, lluminosa i floral” a través d’una escena estiuenca on hi ha un capgròs de flors amb un personatge que interpreta el sant amb elements que l’identifiquen: la palma, la corona i el breviari. L’artista vilafranquina ha argumentat que pel fet que les flors són efímers ha optat per immortalitzar-lo a través de la fotografia. I en aquest sentit va buscar una bona localització, la platja de Sa Mesquida, per fer-ne la captura del sant i l’onada perfecte, “un instant efímer com les flors” ha dit. “Aquí el teniu, sant Fèlix de vacances i feliç”, ha conclòs.

Cervera va descobrir la seva vocació treballant al Parquet, la floristeria de la seva tieta. Compta amb una llarga trajectòria professional com a freelance i artista floral ha participat en diversos festivals internacionals. Forma part del col·lectiu “Paral·lel”, un grup d’artistes florals que projecten intervencions de gran format en espais públics. Actualment resideix a Menorca on hi té la floristeria.

L’Estampa es podrà adquirir de manera conjunta amb el programa que es vendrà a la Capta dels dies 17 i 18 d’agost. A partir del dia 19, també es podrà aconseguir a la parada que els administradors tenen cada tarda, de 18 a 20.30 hores, a la plaça de la Vila.

També et pot interessar

Comentaris