El PSC arrasa a la comarca del Baix Penedès i és la primera força als 14 municipis

Una imatge de les votacions d’aquest diumenge al Vendrell (Foto: Ramon Costa/AFN Press)
23/07/2023 - 23:47h

Els socialistes aconsegueixen més d’un terç dels vots, el PP és la segona força a les tres poblacions més grans, ERC a 6 municipis, Vox a 3 i Sumar-EcP i JxCat, a un

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha guanyat molt folgadament les eleccions generals d’aquest diumenge 23 de juliol a la comarca del Baix Penedès perquè, de fet, ha guanyat en els 14 municipis i en molts casos ha superat amb dos dígits el suport electoral que havia obtingut a les eleccions del 10 de novembre del 2019, les últimes eleccions al Congrés celebrades fins ara. Arreu supera o s’apropa molt al terç dels vots emesos.

Pel que fa a la segona força més votada, el Partit Popular (PP) ocupa aquest lloc a les tres principals localitats de la comarca, el Vendrell, Calafell i Cunit; però en cap altra. Així, per exemple, el segon lloc és per a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a 6 dels 14 municipis -l’Arboç, Bellvei, la Bisbal del Penedès, Bonastre, Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys-; i Vox és la segona força a Albinyana, el Montmell i Santa Oliva.

Quant a Sumar-En Comú Podem (EcP), és segona força a Banyeres del Penedès; i Junts per Catalunya, a Masllorenç.

Resta dels podis electorals

Quant al tercer lloc del podi electoral als municipis del Baix Penedès, qui ocupa més aquest lloc és tant el PP, que ho fa a Albinyana, Bellvei, el Montmell i Santa Oliva; com Sumar, a l’Arboç, la Bisbal del Penedès, Calafell i el Vendrell.

D’altra banda, Junts és tercera força a Bonastre i Llorenç del Penedès; ERC a l’Arboç i Masllorenç; i Vox, a Banyeres del Penedès i a Sant Jaume dels Domenys, municipi aquest últim on el seu alcalde, essent cap de llista del PDECat-Espai CiU per Tarragona, Magí Pallarès, treu uns resultats molt dolents, però també força millors dels percentatges residuals d’aquesta formació arreu de la comarca. Així, si el PDECat no arriba a l’1% dels vots a molts pobles i fins i tot és superat pel PACMA, entre d’altres formacions, a Sant Jaume dels Domenys aconsegueix el 3,59% de les paperetes, fins i tot per davant d’una Candidatura d’Unitat Popular (CUP) que s’ensorra a tota la comarca penedesenca.

Les dues principals poblacions

Quant als resultats a les dues principals poblacions del Baix Penedès, al Vendrell el PSC assoleix un 38,2% dels vots, gairebé 15 punts per sobre que fa 4 anys; el PP queda segon amb el 14% de les paperetes, Sumar, tercer amb el 12,77%, lleugerament per davant d’ERC, amb el 12,27% i l’11,28% de Vox, que esdevé la cinquena força.

Per darrera hi ha Junts per Catalunya (7,19%), la CUP (1,36%), el PACMA (0,94%) i el PDECat (0,54%).

I pel que fa a Calafell, els socialistes guanyen amb el 37,4% dels vots, també prop d’una quinzena de punts més que el 2019; el PP és la segona força amb el 16,5% dels sufragis i Sumar-EcP, tercera amb el 12,63%, que supera per molt poc Vox (12,11%).

La resta de partits a Calafell són ERC, amb el 9,93% dels vots; Junts per Catalunya (6,83%), CUP (1,42%), PACMA (1,28%) i PDECat (0,44%).

Tarragona i Catalunya

Pel que fa a la demarcació de Tarragona, els 6 diputats en joc se’ls emporten el PSC, que repeteix els 2 que ja tenia; ERC, PP, Sumar-EcP i JxCat, amb un representant cadascú.

I, finalment, val a dir que a nivell de país el PSC guanya a Catalunya i s’adjudica 19 dels 48 diputats que aporta el territori al Congrés dels Diputats; mentre que, per aquest ordre en percentatge de vots, Sumar-EcP, ERC i JxCat aconsegueixen 7 representants cadascun, el PP és la cinquena força amb 6 dipuats i Vox tanca el repartiment electoral amb 2 diputats.

Per conèixer el resultat per municipis, es pot clicar en aquest enllaç del Ministeri de l’Interior de l’Estat.

També et pot interessar

Comentaris