Troben ossos d’un estrany remugant de fa 16 milions d’anys al jaciment arqueològic del Casots


L’Ampelomeryx era una mena de cèrvol de grans dimensions
El jaciment arqueològic dels Casots a Subirats continua sent una font de constants descobertes. Aquesta setmana s’han trobat ossos d’un mastodont i d’un Ampelomeryx, un estrany remugant amb grans banyes, conegut també amb el nom de “bèstia de les vinyes”.
El jaciment dels Casots és un dels més importants de tot el continent europeu de les seves característiques. Des de 2019, el reguitzell de troballes ha estat espectacular i aquest 2023 no és una excepció a la norma. Paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell dirigeixen un grup de treball internacional que durant dues setmanes d’aquest mes de juliol està duent a terme una nova sessió d’exacavacions.
“Esperem trobar al voltant de 400 fòssils durant les dues setmanes de treballs”, explica Isaac Casanovas, codirector de la intervenció. La troballa dels ossos de mastodont i d’Ampelomeryx són dues fites rellevants. De fet, la bèstia de les vinyes és un animal molt estrany de fa uns 16 milions d’anys que té certes semblances, encara que molt llunyanes, amb el cèrvol.
El jaciment dels Casots està situat a una zona que, fa 16 milions d’anys, era un llac i, a més, tenia molt a prop el mar. Era una àrea d’ambient tropical amb gran quantitat d’animals de moltes espècies. “Les característiques de la zona eren completament diferents a les d’avui en dia i per això el jaciment és una font inesgotable de troballes de fòssils”, assenyala Isaac Casanovas. En anteriors intervencions es va trobar un esquelet de cocodril i nombroses restes d’altres animals. Fins a 75 espècies diferents ja s’han documentat en els anys de treballs.
Per a donar a conèixer el jaciment i les noves troballes fetes en els últims dies, l’ajuntament de Subirats programa per aquest proper dissabte una jornada de portes obertes. Hi haurà dues sessions, una a 2/4 de 10 del matí i l’altra a les 11 del matí. Per a participar-hi, cal inscriure´s al web municipal. Diumenge, al centre agrícol de Sant Pau d’Ordal (12 del migdia), s’organitza també un paleovermut amb els codirectors de la intervenció.