Neix un mercat online de raïm que posa en contacte viticultors i cellers

L’objectiu és afavorir la compra-venda a través de la connexió entre oferta i demanda

Comprar i vendre raïm posant en contacte viticultors i elaboradors en base a l’oferta i la demanda ja és possible a partir d’avui amb l’entrada en funcionament de la plataforma MORA, el mercat online del raïm, que neix a iniciativa del clúster vitivinícola Innovi.

La iniciativa està inspirada en projectes semblants, força habituals als Estats Units i Austràlia, però encara desconegut a casa nostra, de manera que és pioner a tot l’Estat. Aquest treball col·laboratiu entre les dues parts permetrà posar en contacte poductors i cellers a través de l’accés a les publicacions d’ofertes i demandes. La cerca admet diversos filtres, alguns obligatoris com ara l’especificació de la varietat, la DO i el tipus de cultiu, a més d’altres paràmetres opcionals, com ara el tipus de verema i de plantació o l’antiguitat. Les publicacions les poden fer tant viticultors com cellers que tinguin el registre pertinent. L’espectre és, doncs, foça ampli ja que té un abast de 8.400 viticultors i prop de 800 cellers de tot Catalunya. La plataforma incorpora totes les DO catalanes i les varietats que es cultiven en territori català.

El cap del projecte, Ferran Andreu, ha explicat durant la presentació que aquesta eina online està oberta a tot el sector i que és gratuïta: “Es tracta de passar de les operacions que abans es feien per telèfon o amb llapis i paper a les transaccions digitals les 24 hores del dia 7 dies a la setmana”. Així mateix, tal com ha informat el clúster mànager, Eloi Montcada, la plataforma no serà intervencionista, ja que Innovi no intervindrà ni en el mercat ni en el preu del vi, “només posem en contacte”. Un cop establert el contacte, són les dues parts les que fan l’operació de compra-venda, sense cap intermediari.

El projecte, que ja ha passat satisfactòriament per una prova pilot, respon a una petició conjunta de viticultors i cellers per disposar d’una eina canalitzadora de les necessitats de uns i altres. De moment, segons els impulsors està previst que Innovi assumeixi el manteniment de la plataforma amb recursos propis durant aquesta campanya i la de l’any que ve. La Generalitat ha finançat una part del projecte.

Els professionals del sector es poden registrar entrant a la web d’Innovi

També et pot interessar

Comentaris