El govern municipal supera el primer ple amb un debat de baixa intensitat

L’abstenció de Junts, ERC i CUP permet aprovar l’escull de les retribucions dels càrrecs electes per al mandat 2023-2027

El ple de debut de la nova legislatura va deixar entreveure el punt de partida de cada grup municipal en aquesta arrencada de mandat. Entre l’actitud més prudent de Junts i VeC i el discurs una mica més contundent d’ERC i CUP, es va desenvolupar el primer ple extraordinari, que va servir per aprovar diversos acords de tràmit, la creació de les comissions informatives, la constitució dels grups municipals i dates i periodicitat dels plens, tot aprovat per unanimitat. Més debat hi va haver a l’hora de presentar les retribucions dels càrrecs electes i els grups municipals, un acord que va tirar endavant amb els vots del PSC i VeC i l’abstenció de la resta de grups. L’abstenció de Junts, ERC i CUP va permetre el govern superar el primer escull de la singladura.

ERC, en boca del regidor Ramon Vilomara, va anunciar la seva abstenció argumentant que el dictamen sobre les retribucions s’havia anat modificant fins a darrera hora. El canvis afectaven la retribució de l’alcalde, que finalment queda en 4.498€ al mes, dels regidors i regidores amb dedicació exclusiva, que serà de 3.500€ al mes, i la subvenció mensual als grups municipals, de 1.500€ més una quantitat addicional de 10€ per cada membre del grup. El portaveu del govern, Miquel Medialdea, va justificar les modificacions per un error a l’hora d’utilitzar el dictàmen, que en qualsevol cas, vol seguir la línia del 2019, mantenint les retribucions amb l’augment corresponent de l’IPC.

També es va abstenir el grup de Junts, que va defensar que els polítics han de cobrar per la responsabilitat que assumeixen: “Remunerant bé tindrem bons polítics i no polítics low cost”, va afegir Aureli Ruiz. Amb tot, Junts va avisar que fiscalitzarà la feina del govern per comprovar que realment es fa tot el que s’ha compromès a fer.

Més beligerant es va mostrar la CUP que en paraules de la seva portaveu, Marta Soler, va definir el règim de retribucions de “dantesc” amb càrrecs polítics amb “uns sous estratosfèrics, molt allunyats de la realitat de la ciutadania” ja que, al seu parer, ronden el doble del salari brut mità de Catalunya. La CUP, que també es va abstenir, va afegir que “la classe política hauria de donar exemple” i per aquest motiu, tal i com indica el seu codi ètic, considera que els càrrecs municipals no haurien de superar el sou de 2.200€.

D’inici, cadascú va dir la seva sobre el cartipàs que el govern havia presentat la setmana passada. Tots els grups van recordar que el govern arrenca en minoria i que es fa necessària la recerca d’una estabilitat i fortalesa al capdavant de l’Ajuntament, explorant tots els camins possibles que facilitin l’entesa entre els partits. A partir d’aquí, cadascú va fer el llistat del que troba a faltar en l’organització de les àrees de govern. La llista més llarga és la d’ERC, que va indicar que troba a faltar regidories com la de mobilitat i més específiques com les relacionades amb Universitat i la formació professional. A banda, també va lamentar que no s’hagin inclòs temes com la poítica lingüística, la memòria democràtica i un reforç per a les polítiques de benestar emocional i inclusió. Pel portaveu republicà, Pere Sàbat, el cartipàs municipal té “una estructura caòtica, és un xafarranxo amb una operativitat difícil”. Sàbat va destacar que de moment es constata que el nou govern “tira més cap a la inèrcia que cap al nou impuls” i va reclamar una negociació per canviar aquest rumb.

També hi van trobar mancances des de la CUP, que va reclamar àrees transversals sobre feminisme i transparència. Així mateix, el regidor Txus Magallón va denunciar la falta de paritat a la Junta de Govern. De la seva banda, Montse Romagosa, de VeC, va trobar a faltar al cartipàs una regidoria de transició ecològica i una altra de benestar animal.

Des de Junts, en canvi, la valoració del cartipàs va ser diferent, ja que lluny de trobar-hi a faltar res, considera que hi ha massa regidories, tal com va indicar el portaveu, Aureli Ruiz. Pels postconvergents, la preferència hauria de ser simplificar l’organigrama i l’organització interna. “Hi ha una forta càrrega de treball que ha d’assumir cada regidor i s’hauria de repartir més”, segons va argumentar Ruiz.

Per part del govern, Miquel Medialdea va manifestar que és molt d’hora per constatar quina inèrcia segueix el recentment estrenat govern i va demanar no precipitar-se a l’hora de valorar els primers passos, reclamant esperar els 100 primers dies de govern durant els quals s’aniran buscant punts d’entesa amb tots els partits. Medialdea va recordar que la voluntat és “no governar sols” i que per aquest motiu hi ha en marxa rondes de negociació amb els grups per aconseguir ampliar la majoria en el govern municipal, tot i que de manera no immediata.

També et pot interessar

Comentaris