L’atur continua caient i baixa la contractació temporal

Un home mirant la pàgina web del SEPE. FOTO: ACN
10/06/2023 - 12:39h

A l’Alt i el Baix Penedès, encara que de manera discreta, es continua reduint la desocupació el mes de maig

Bones notícies per a l’economia catalana aquest començament de juny. Segons dades del Ministeri de Treball, Catalunya continua reduint la xifra de persones desocupades, i tanca el millor mes de maig des del 2008. Ja fa dos anys que l’economia catalana creix per sobre de la mitjana de la zona euro, i aquesta bonança es nota en l’increment de l’afiliació a la Seguretat Social. A 31 de maig, a Catalunya hi havia 3.716.233 persones afiliades, 116.628 més que el mateix mes del 2022.

Si aquesta notícia ja és positiva en si mateixa, encara s’hi torna més si es té en compte que gairebé la meitat dels nous contractes que s’han signat al país són de caràcter indefinit. Tal com apunta CCOO, el 47,1% dels nous acords laborals que es van tancar al maig eren d’aquesta tipologia. Un dels punts més negatius de les xifres de l’atur és que encara són les dones les que més pateixen la desocupació. Del total d’aturats, el 57,7% són dones.

L’atur en clau comarcal

La bona evolució de l’atur a Catalunya també s’ha traduït aquest maig al Penedès. Per tercer mes consecutiu tant l’Alt com el Baix Penedès han aconseguit reduir el nombre d’aturats, encara que, igual que a l’abril, la baixada ha estat discreta. A l’Alt Penedès, 11 persones han abandonat les llistes de desocupació, mentre que al Baix Penedès la xifra és més elevada: 68 persones.

La dada de l’Alt Penedès destaca pel fet que, tot i que ha estat la indústria qui ha liderat la creació d’ocupació a Catalunya aquest maig, a la comarca aquest impuls no s’ha notat gaire. El territori és una zona eminentment industrial, i normalment es beneficia més d’aquestes tendències
en positiu.

Pel que fa al Baix Penedès, la reducció de la desocupació ja es podria atribuir a la precampanya d’estiu. La comarca costanera –igual que la resta del litoral català– és de les que incrementa el nombre d’afiliacions quan arriben les vacances, i a un mes de l’inici de la temporada, la bona evolució ja
es fa notar.

També et pot interessar

Comentaris