Desarticulada una banda que va obtenir més d’un milió d’euros en crèdits suplantant la identitat de més de 200 persones

06/06/2023 - 09:59h

La Guàrdia Civil ha fet 13 detencions i set escorcolls a domicilis i establiments de diferents punts com Olèrdola Lleida, Tarragona, l’Hospitalet

La Guàrdia Civil ha detingut 13 persones d’entre 19 i 59 anys per haver estafat almenys 209 víctimes a tot Espanya suplantant-los la identitat. Haurien comès 629 delictes aconseguint més d’un milió d’euros en crèdits fraudulents i compres per internet de productes que després revenien en altres webs. Se’ls atribueixen els delictes d’estafa, falsedat documental, usurpació d’identitat, revelació de secrets, apropiació indeguda, tràfic de drogues i pertinença a grup criminal. S’han fet set escorcolls i l’operació s’ha dut a terme a tot l’estat, entre altres llocs a Lleida, Tarragona, l’Hospitalet de Llobregat i Olèrdola.

Gairebé un centenar d’agents de la Guàrdia Civil van ser mobilitzats per fer aquests escorcolls. S’hi va poder decomissar diversa documentació que acreditava la comissió dels delictes investigats, a més dels béns que adquirien amb els crèdits que demanaven a nom de les víctimes i que encara no havien venut. Durant els registres també van confiscar 10 quilos de marihuana, diverses dosis de cocaïna i bàscules de precisió.

Els investigadors van descobrir que hi havia un gran volum de denúncies per estafa en què els autors estaven utilitzant un mateix modus operandi. Els criminals, després d’obtenir una fotografia del DNI de les víctimes, els suplantaven la identitat i adquirien productes a través d’internet finançant-los a nom d’elles. Posteriorment, quan rebien els béns, els revenien a través d’aplicacions i pàgines de compra-venda d’articles de segona mà. Davant la similitud dels fets delictius, es va crear l’operació ‘Ponos’ i es van posar en pràctica les diligències de recerca per aconseguir esbrinar l’operativa dels autors i aclarir-ne completament la identitat per presentar-los davant la justícia.

Es va poder comprovar que els autors falsificaven nòmines i altres documents que també s’exigeixen per obrir comptes bancaris i contractar línies telefòniques. Amb això, van aconseguir crear un entramat criminal que va afectar almenys 209 víctimes a qui creaven deutes amb diverses entitats de crèdit i proveïdors de telefonia i dels quals els autors van arribar a obtenir més d’un milió d’euros.

També et pot interessar

Comentaris