“Hem de trencar amb la creença que les millores turístiques beneficien només els visitants”


Entrevistem el president del Consorci de Promoció Turística, Ramon Riera, per parlar de la situació del sector turístic al Penedès
Ramon Riera és des de fa gairebé quatre anys el president del Consorci de Promoció Turística del Penedès. Junt amb les tècniques del servei, capitaneja el rumb d’aquesta administració, que a base de feina ben feta s’ha convertit en un referent dins l’àmbit del turisme a Catalunya. Pocs dies abans de saber la xifra de visitants que va rebre la destinació l’any passat –tot apunta que la recuperació postCovid ja és una realitat– repassem amb Riera la feina feta pel Consorci i la que encara queda per fer
Fa quinze dies, l’OMS va declarar el final de l’emergència sanitària per la Covid. Han estat tres anys de pandèmia. Faci’m una radiografia de l’estat de salut del turisme al Penedès després de la crisi.
Penso que actualment la situació del turisme al territori és molt bona. Això no és fruit de la casualitat, eh, és fruit d’una trajectòria de més de vint anys picant pedra. Fa dues dècades, uns quants van veure clar que calia apostar per aquesta nova via turística, per promocionar els atractius que hi ha al territori, i ara crec que podem dir que estem a punt per reivindicar-nos com una destinació turística de referència.
Molt pocs es creien que això fos possible, fa uns anys.
Sí, té raó. Una de les primeres feines que es va haver de fer per desenvolupar el turisme al Penedès va ser la de mentalitzar els agents del territori. Recordo que es parlava molt de l’enoturisme, però et costava trobar producte per promocionar. Quan veus o fas una cosa cada dia, moltes vegades no li dones valor. Penses que no interessarà a ningú. I no parlo només d’atractius vinculats a la vinya i el vi, també em refereixo a tot el que hi ha al voltant d’això.
El Penedès és molt més que turisme vinícola.
Evidentment! No podem negar que quan parles del Penedès fora d’aquí el primer que li ve al cap a la gent és la vinya i és el vi, però darrere d’aquestes vinyes i vins hi ha molta altra cosa. I parlo de tot el territori, no només de les capitals, o de pobles en concret. Hi ha tota una sèrie de particularitats que ens fan únics, no hem hagut d’inventar res, només fer-ho valdre i conscienciar tothom que el turisme pot ser un gran motor econòmic.
Ha creat llocs de feina, el turisme?
Miri, quan va esclatar la bombolla immobiliària, hi va haver un punt d’inflexió. Es van perdre molts llocs de treball i els ajuntaments i les empreses van començar a veure en el turisme una bona via per crear riquesa. A partir d’aquell moment es va prémer l’accelerador, i molts van apostar per valorar el territori, per donar-lo a conèixer, i per integrar-lo com una peça clau en els plans de futur.
Ara no hi ha pràcticament cap ajuntament que no tingui regidor de Turisme al Penedès.
No, gairebé cap. Quan una estratègia funciona, cal potenciar-la. Això és el que ha passat al Penedès. No només s’han creat regidories per definir les actuacions turístiques, sinó que també s’està professionalitzant el sector de forma progressiva. La figura del tècnic de Turisme ja és clau en molts ajuntaments, n’hi ha que en tenen de pròpia i 11 tenen el servei de tècnic de Turisme compartit que oferim des del Consorci. És un projecte que ha crescut molt els darrers mesos, i que pensem que es pot continuar ampliant amb més municipis.
Deia abans que els actors turístics ara sí que confien en el potencial del Penedès, i reconeix que és un àmbit que no para de créixer. Però, i els ciutadans, com hi conviuen?
Des de l’administració, i penso que també des de les empreses, el que busquem és desenvolupar el turisme d’una forma sostenible. No volem quantitat de visitants, sinó qualitat. Totes les accions que fem estan encaminades a cercar l’equilibri i penso que això els ciutadans ho valoren. Per altra banda, també crec que hem de trencar amb la creença que les millores turístiques que es duen a terme estan enfocades només al visitant. Les millores es fan per a la gent d’aquí, perquè són els que més volem que se’n beneficiïn. I si després serveixen per atraure turistes, doncs millor.
L’aposta pel Ressons Penedès by Cruïlla va en la línia de buscar un turisme de qualitat?
El festival Ressons s’emmarca una mica en la voluntat del territori d’evolucionar. La pandèmia va ser un torpede en la línia de flotació del turisme, però ens hem recuperat molt ràpidament. Això és un fet. És cert que el confinament va servir perquè molta gent de casa conegués coses que no sabia ni que existien, però també ho és que encara hi ha molt públic de proximitat que no coneix el Penedès. El Ressons busca això, arribar a tota aquesta gent que sap on som, però no té ni idea de quins són els atractius que tenim. Volem que la gent vingui, s’enamori i torni, i pensem que la música pot ser un bon esquer.
Com ho ha estat la xarxa d’àrea d’autocaravanes, per exemple?
Sí, i tant. Aquest és un dels primers projectes que es van posar en marxa quan vaig assumir la presidència del consorci, i no es pot negar que ha estat un èxit. S’omplen setmana sí i setmana també, i ja s’està ampliant a altres territoris, com el Baix Penedès. A més, no només ha servit per a la gent de fora, sinó que també va ser molt útil per als de casa durant el confinament, per exemple. Sé de gent que les va usar per sortir de casa durant la pandèmia.
El mateix passarà amb la ruta pedalable que es vol habilitar amb els fons Next Generation, entenc.
Sí, clar. Sabem que hi ha molta gent del Penedès que fa servir la bicicleta. És una pràctica que ha guanyat molts adeptes amb els anys. Així que hem aprofitat aquests recursos europeus i farem realitat aquesta via que unirà la Vegueria, des de l’Anoia fins al Garraf. Penso que serà una bona proposta, sobretot per als penedesencs.
Si els de casa estan contents, seran uns bons ambaixadors del territori.
Aquesta és la voluntat. A més, al Penedès tenim molts i molt bons ambaixadors gràcies als Punts d’Informació Turística. És un programa que es va posar en marxa quan era diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona i funciona molt bé. Ja hi ha més d’una setantena de prescriptors turístics del Penedès. Tots reben una formació prèvia, i tenen tota la informació necessària per informar de l’oferta que hi ha al territori.
Alguns d’aquests prescriptors són empreses. Aquest sector, l’empresarial, és un dels públics pels quals també ha apostat el Consorci.
Sí, els darrers mesos hem creat el Penedès Events, que és un club de producte dedicat al turisme de reunions. És un àmbit que funciona molt bé i li hem volgut dedicar un apartat especial al web, per exemple. N’hi ha d’altres que van molt bé, i és possible que es creï algun altre club aviat. Aquesta segmentació ens permet afinar la promoció que se’n fa.
I cap on s’enfoquen els esforços de l’ens per als pròxims mesos?
Doncs bàsicament a continuar promocionant el Penedès i a donar-nos a conèixer encara més. Aquest és l’objectiu principal. A partir d’aquí hem de continuar potenciant les xarxes, per exemple, o vetllant per tenir unes bones infraestructures per rebre els visitants.
En matèria ferroviària hi ha força deficiències.
Sí, a això em refereixo. A l’Alt Penedès, hi ha sis municipis que tenen parada de Rodalies. No pot ser que el servei funcioni com funciona. Si la freqüència i la puntualitat dels trens fos l’adequada, a nosaltres ens permetria rebre molts turistes i fer-ho d’una manera sostenible. Però ara mateix, el servei és molt deficitari.
Milloraria l’accessibilitat dels de fora, i el dia a dia dels de casa.
Exactament. És el mateix que hem dit abans. Volem millorar els nostres municipis per als de casa, i després, per mostrar-los als de fora. La riquesa del turisme és aquesta.